września 12, 2019

Pad thai z kurczakiem

Lubię eksperymentować z kuchnią azjatycką, zazwyczaj łącząc produkty pochodzące z Azji z naszymi, polskimi.
Taki miks kuchni polsko-azjatyckiej w miarę często ląduje na moim stole. Dzisiaj też przygotowałam coś w tym stylu - tym razem w stylu tajskim.

Pad thai z kurczakiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania mojej wariacji na temat pad thai będziesz potrzebować:
  • 2 filetów z kurczaka,
  • 400g makaronu ryżowego (moim zdaniem najlepiej pasuje makaron typu wstążki),
  • 3 jajek,
  • 2 łyżek oleju kokosowego,
  • saszetkę pasty Pad Thai,
  • 60 orzechów arachidowych,
  • 1 dymkę,
  • dowolne świeże kiełki (wybierz po prostu te, które lubisz najbardziej),
  • limonkę,
  • łyżeczkę cukru trzcinowego.

1. Makaron zalej zimną wodą, zostaw na 30 minut, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Kurczaka pokrój w większą kostkę.
3. W miseczce roztrzep widelcem jajka.
4. Na dużej patelni rozgrzej olej, wlej roztrzepane jajka i makaron, , do tego dodaj pokrojonego kurczaka i smaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj sos Pad Thai, orzechy, posiekaną dymkę, kiełki, sok z limonki i cukier.
5. Smaż do momentu, aż kurczak będzie gotowy.

Polska wersja pad thai gotowa!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger