września 11, 2019

Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać?

Mięso stanowi w naszej diecie jedno z podstawowych źródeł białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał jego upodobaniom.


Trochę historii

Mięso było obecne w diecie człowieka w zasadzie od zawsze.
Od początku istnienia ludzkości aż po schyłek epoki mezolitu (7000 p.n.e.) ludzie żyli wyłącznie na otwartej sawannie i przeszukiwali okolicę – zdobywali mięso zwierząt padłych lub upolowanych przez drapieżniki. Techniki łowieckie ludzie rozwinęli później – głównie w środkowym i górnym paleolicie.
Do udomowienia pierwszych zwierząt, owiec i kóz, doszło na Bliskim Wschodzie ok. 7000 r. p.n.e., a bydła i świń ok. 6000 r. p.n.e. Hodowla zwierząt rozwija się aż do dziś – zarówno pod kątem wzrostu efektywności, jak i różnorodności hodowanych gatunków.

Podział mięs

Wyróżniane są trzy grupy mięsa:
  • białe,
  • czerwone,
  • ryby.

Mięsa białe i czerwone są w naszym kraju bardzo popularne, z kolei ryb wciąż jada się stosunkowo niewiele.
Warto tutaj zwrócić uwagę na interesujący fakt, iż trzecia grupa mięs, ryby, określana jest samą nazwą zjadanych zwierząt, bez użycia słowa "mięso". Jako "mięso" potoczne określa się tylko tkanki zwierząt lądowych. Czy jest to kwestia nazewnictwa, czy sprawa światopoglądowa – odpowiedź na to pytanie będzie zależała od tego, komu je zadamy.

Mięsa białe i czerwone różnią się od siebie nie tylko wyglądem – różnic jest znacznie więcej.

Czerwone mięso

Mięso czerwone to tkanka mięśniowa oraz organy wewnętrzne zwierząt hodowlanych i łownych, zaliczamy do niego:
  • cielęcinę,
  • dziczyznę,
  • jagnięcinę,
  • koninę,
  • kozinę,
  • mięso z osła,
  • wieprzowinę,
  • wołowinę.

Mięso czerwone jest przede wszystkim doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, czyli takiego, które zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy egzogenne (których nie jesteśmy w stanie sami zsyntetyzować w naszym organizmie).
Poza tym jest także bardzo dobrym źródłem cynku, żelaza oraz witamin z grupy B.
Mięso czerwone jest więc nie tylko smaczne, ale także dostarcza nam ważnych składników odżywczych. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i cholesterolu jego nadmierna ilość w diecie może sprzyjać rozwojowi m.in. miażdżycy czy nowotworów jelita grubego.

Białe mięso


Mięso białe to tkanka mięśniowa oraz organy wewnętrzne ptaków, zaliczamy do niego mięso z:
  • gęsi,
  • gołębi,
  • indyków,
  • kaczek,
  • kur i kurczaków,
  • przepiórek itd.

Ze względu na przystosowanie ciał ptaków do lotu ich masa ciała jest maksymalnie redukowana, a więc zawartość tłuszczu w ich mięsie będzie zdecydowanie mniejsza – tym samym dostarczy nam także mniej cholesterolu niż mięso czerwone.
Podobnie jak mięso czerwone ptactwo jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, zawiera za to mniej żelaza.
Ze względu na proporcje tłuszczy i białek znajdujących się w białym mięsie jest ono bardzo chętnie włączane do codziennego jadłospisu przez osoby rozbudowujące tkankę mięśniową oraz będące na diecie redukcyjnej.

Mięso białe czy czerwone – które lepsze?

Na to pytanie tak naprawdę jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Choć białe mięso jest mniej kaloryczne i dostarcza nam mniej cholesterolu, to nie ma jednoznacznych wskazań (pomijając występowanie niektórych chorób), by osoba na diecie redukcyjnej musiała całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu mięso czerwone. Wystarczy jego ograniczenie w zależności od indywidualnych predyspozycji, zbilansowanie diety jako całości, a także zwrócenie uwagi na sposób ich przygotowania – polecane jest oczywiście duszenie, gotowanie, grillowanie oraz pieczenie. Bardzo ważne jest także pamiętanie o odpowiedniej jakości spożywanego mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger