marca 28, 2020

Czego nie jeść w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. Wiele z nas przykłada wtedy szczególną wagę do swojej diety, aby jak najlepiej zadbać o rozwijające się dziecko. I choć różnorodność spożywanych produktów jest bardzo istotna, to istnieją jednak produkty, których w czasie ciąży kobieta powinna unikać w swojej diecie.

Co to za produkty?

Alkohol
Rzecz to chyba oczywista.
Wina, Powitalny, Szkło, CzerwonyAlkohol w ciąży jest absolutnie zakazany ze względu na jego niezwykle toksyczny wpływ na płód - niezależnie od dawki, nawet lampka wina może zaszkodzić rozwijającemu się dziecku. Alkohol przechodzi przez łożysko do krwiobiegu maluszka i powoduje niedotlenienie oraz upośledzenie odżywienia dziecka.
Ponadto picie alkoholu w czasie ciąży związane jest z ryzykiem wystąpienia wielu zaburzeń rozwojowych płodu określanych jako FAS, czyli zespół alkoholowy - są to m.in. niska masa urodzeniowa, wady serca, układu moczowego i kostno stawowego, opóźnienie rozwoju psychomotorycznego, upośledzenie umysłowe czy deformacja twarzy.
Dodatkowo spożywanie alkoholu może doprowadzić do poronienia czy przedwczesnego porodu.

Biały Mężczyzna, Model 3D, Odosobniony, 3D, ModeluSery pleśniowe, feta, camembert
Serów tych należy unikać w czasie ciąży, ponieważ mogą one być źródłem listerii - bakterii, która wywołuje infekcje pokarmowe z ostrym przebiegiem oraz uogólnione infekcje grypowe. Kobiety w okresie ciąży mogą być nawet 20-krotnie bardziej podatne na listeriozę. Choroba ta może zostać przeniesiona przez łożysko do płodu - nawet jeśli nie wywoła żadnych typowych objawów u matki, może doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu lub powikłań zdrowotnych u dziecka.


Mleko niepasteryzowane i jego przetwory
Biorąc pod uwagę niepewną jakość mikrobiologiczną niepasteryzowane mleko i przygotowane z niego przetwory nie powinny znajdować się w diecie przyszłej mamy - istnieje duże ryzyko przedostania się do organizmu bakterii, które normalnie mogłyby spowodować tylko lekkie zatrucie, jednak w ciąży mogą spowodować spore szkody, w tym nawet wywołać przedwczesny poród lub doprowadzić do poronienia. Zdecydowanie lepiej sięgać po mleko pasteryzowane.
Do przetworów z mleka niepasteryzowanego zaliczyć można np. oscypki.

Surowe i niedopieczone mięso
Tatar, Surowe MięsoZaliczamy tutaj nie tylko potrawy z surowego mięsa jak tatar czy niedopieczone/niedosmażone potrawy typu krwisty befsztyk, ale także surowe wędliny, jak np. szynka parmeńska. Takie produkty mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą.

Surowe i niedopieczone ryby i owoce morza
Podobnie jak mięso - surowe ryby i przygotowane z nich potrawy typu sushi czy owoce morza, np. ostrygi, raczej nie powinny znajdować się w jadłospisie kobiety ciężarnej. Choć ryby są niezwykle zdrowym pożywieniem i jak najbardziej zalecanym podczas ciąży spożywane na surowo mogą być źródłem groźnych pasożytów i bakterii chorobotwórczych.
Jeśli masz naprawdę dużą ochotę na sushi spróbuj nigiri-sushi - składa się z ryżu, wędzonej ryby (najczęściej łososia) i ewentualnego dodatku nori. Ważne jest, aby ryba wędzona była na ciepło - wysoka temperatura niszczy ewentualne bakterie, które mogłyby się w niej znajdować.

Surowe jaja
Żółtko, Jajko, Fried Jaja, Surowy, ŻółtyJaja najlepiej jeść na twardo lub w formie mocno ściętej jajecznicy.
Surowe jaja mogą być źródłem salmonelli, trzeba więc ich unikać.
Co do jajek na miękko zdania są podzielone - niektórzy uważają, że są niewskazane, inni z kolei nie widzą przeciwwskazań - w końcu wysoka temperatura zabija bakterie, również salmonelli. Także badania naukowe można znaleźć na potwierdzenie każdej z tych tez.  Jeśli chcesz zjeść na śniadanie jajko na miękko pamiętaj o tym, że skorupka nie może w żaden sposób być uszkodzona - jeśli potencjalne bakterie dostaną się do środka gotowanie na miękko już ich nie zabije. Warto też sięgać po mniejsze jajka (mają grubszą skorupkę) i jeśli jest taka możliwość wybierać jaja ze znanego i pewnego źródła.
W czasie ciąży zdecydowanie lepiej jednak całkowicie zrezygnować z surowych jajek i produktów je zawierających, takich jak kogel-mogel czy niektóre kremy (zwłaszcza tiramisu).

Pić, Sok, Sok Owocowy, Gazowana, SyropKolorowe napoje gazowane
Ich obecność w diecie ciężarnej jest niepożądana z wielu powodów.
Przede wszystkich ich skład często przypomina tablicę Mendelejewa - znajduje się tam wszystko, co tylko można wrzucić. Sztuczne barwniki, aromaty i słodziki w większych ilościach mogą negatywnie wpłynąć na przebieg ciąży.
Ponadto napoje te zawierają dużą ilość cukru, który dostarczy sporo pustych kalorii i zaburzy gospodarkę węglowodanową przyszłej mamy, co może być czynnikiem ryzyka rozwoju otyłości i cukrzycy w późniejszym okresie.
Niektóre napoje gazowane zawierają także kofeinę.

Słodziki
Cukier, Brązowego Cukru, Zdrowe, BrownSztuczne substancje słodzące nie są obecnie zakazane, ale lepiej unikać ich w ciąży - brak jest jakichkolwiek badań potwierdzających bezpieczeństwo ich stosowania. Jeśli musisz posłodzić herbatę lub masz ochotę na słodką przekąskę użyj niewielkiej ilości miodu lub naturalnych słodzików, np. stewii lub ksylitolu - charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym niż biały cukier oraz są mniej kaloryczne.

Żywność wysokoprzetworzona
Podobnie jak kolorowe napoje gazowane są bogate w sztuczne konserwanty, barwniki, aromaty czy słodziki, które mogą niekorzystnie wpłynąć na przebieg ciąży.

Kofeina
Filiżanka Kawy, Kawy, PucharTutaj uspokoję wiele przyszłych mam - kawa nie jest zakazana! Przynajmniej w niewielkich ilościach. Duże spożycie kofeiny może zaburzać prawidłowy przebieg ciąży. Ze względu na jej niekorzystny wpływ na dziecko zaleca się ograniczenie kofeiny w diecie. Za bezpieczny poziom uznano 200-300mg kofeiny dziennie - jest to dawka odpowiadająca 2-3 filiżankom kawy. Jeśli więc nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez porcji kawy, nie ma problemy - jedna filiżanka rano na pewno nie zaszkodzi.
Jeśli jednak po południ pijasz także drugą filiżanką, to warto zastanowić się nad ilością kofeiny, ponieważ niestety kawa nie jest jej jedynym źródłem - znajdziemy ją także w herbacie, kakao czy czekoladzie.
Jeśli więc nie umiesz zrezygnować z drugiej filiżanki, a w ciągu dnia pijasz jeszcze herbatę lub zjadasz kawałek czekolady, może warto spróbować kawy bezkofeinowej? Wbrew nazwie zawiera ona kofeinę, choć w zdecydowanie mniejszej ilości.

Słodycze
Najgorsze zostawiłam na koniec...
Ciastko, Bułka Z MasłemNo bo jak oprzeć się chęci na coś słodkiego w czasie ciąży?
A kto powiedział, że trzeba? Jeśli przyszła mama ma ochotę na coś słodkiego, to nie ma problemu w tym, żeby coś słodkiego zjadła. Trzeba tylko wybierać odpowiednie produkty. Niestety, słodycze przemysłowe dostępne w sklepach są źródłem w zasadzie wyłącznie cukrów prostych i tłuszczów trans - czyli tego, czego powinnyśmy unikać nie tylko w ciąży, ale zawsze. Zamiast więc kupować gotowe ciasteczka czy batony, warto zrobić je samemu. Można zrobić domowe batony zbożowe z orzechami, domowe ciastka z miodem zamiast cukru, koktajl owocowy zamiast słodzonego jogurtu owocowego ze sklepu.
Możliwości jest wiele - bardzo często są to naprawdę proste przepisy, a wychodzą przepyszne i zdrowe przekąski.


Lista produktów niewskazanych nie jest zbyt długa, choć niektóre punkty mogą być stosunkowo trudne do zrealizowania. Oczywiście jeśli raz na jakiś czas wyślecie męża do sklepu po lody w środku nocy nie będzie to koniec świata - w końcu ciąża to nie choroba. Do wszystkiego trzeba podchodzić ze zdrowym rozsądkiem. Warto jednak pamiętać, że wymienione ograniczenia mają przede wszystkim pomóc przyszłym mamom w bezpiecznym przebyciu ciąży i urodzeniu zdrowego maluszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger