marca 07, 2020

Pstrąg z fenkułem

Przy okazji przepisu na dorsza pod kołderką z kapusty pekińskiej wspominałam już o tym, że Polacy od wieków słynęli z przyrządzania ryb.
Nasi przodkowie potrafili z ryb przygotować prawdziwe wyrafinowane uczty - większa ilość dni postnych nie stanowiła więc dla nich większego problemu 😉

Komuna zmieniła wiele i obecnie przeciętny mieszkaniec naszego kraju je niewiele mięsa ryb - a szkoda, w końcu o jego właściwościach zdrowotnych można by napisać książkę.

Na szczęście od jakiegoś czasu coraz więcej się o tym mówi i Polacy zaczynają powoli do ryb wracać.
Najczęściej sięgamy po filety - są najprostsze do przygotowania, nie mają ości.
Ale dziś, dla odmiany, pokażę Wam przepis na smażonego pstrąga w całości. 



Pstrąg z fenkułem - przepis na 2 porcje

Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować:
  • 2 pstrągi,
  • fenkuł,
  • cebulę,
  • ok. 100g mielonych migdałów i orzechów,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pstrąga oczyść, usuń głowę i płetwy, dopraw solą i pieprzem (pstrąga można smażyć z głową, ja jednak nie lubię, jak ryba patrzy na mnie z wyrzutem z patelni, więc ją usuwam 😅).
2. Fenkuł i cebulę pokrój w plastry.
3. Warzywami obłóż ryby i odstaw na godzinę do lodówki, żeby się zamarynowały.
4. Na głębokim talerzu rozbełtaj jajka, a na drugi wsyp migdały i orzechy.
5. Pstrągi wyjmij z marynaty, obtocz w jajkach, orzechach i smaż na rozgrzanym oleju na patelni.


2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger