Wielkanoc powolutku już się zbliża, więc cześć osób zaczyna już się zastanawiać, co by tu przygotować na świąteczny stół.
Najbardziej ze świętami kojarzą nam się jajka - faszerowanych jajek nie brakuje więc chyba na żadnym polskim stole na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną.
U mnie w domu faszerowane jajka też zawsze są obecne. I jak zawsze warto starać się o to, żeby jedzenie było jak najbardziej urozmaicone - dlatego warto przygotować kilka różnych farszy do "nadziania" jajek 😄
Dziś pokażę Wam przepis na pyszny farsz pieczarkowy.
Jajka faszerowane pieczarkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania jajek faszerowanych będziesz potrzebować:
- 2 jajka,
- 150g pieczarek,
- pół cebuli,
- łyżkę oleju,
- łyżkę szczypiorku,
- łyżkę miękkiego masła,
- sól, pieprz i oregano do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
2. Cebulę i pieczarki posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, pieczarki i dopraw oregano.
4. Zawartość patelni ostudź i przełóż do miski.
5. Dodaj do miski posiekany szczypiorek, rozgniecione widelcem żółtka, masło, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
6. W ten sposób przygotowanym farszem wypełnij białka ugotowanych wcześniej jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz