marca 05, 2020

Jajka faszerowane pieczarkami

Wielkanoc powolutku już się zbliża, więc cześć osób zaczyna już się zastanawiać, co by tu przygotować na świąteczny stół.

Najbardziej ze świętami kojarzą nam się jajka - faszerowanych jajek nie brakuje więc chyba na żadnym polskim stole na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną.

U mnie w domu faszerowane jajka też zawsze są obecne. I jak zawsze warto starać się o to, żeby jedzenie było jak najbardziej urozmaicone - dlatego warto przygotować kilka różnych farszy do "nadziania" jajek 😄

Dziś pokażę Wam przepis na pyszny farsz pieczarkowy.

Jajka faszerowane pieczarkami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania jajek faszerowanych będziesz potrzebować:
  • 2 jajka,
  • 150g pieczarek,
  • pół cebuli,
  • łyżkę oleju,
  • łyżkę szczypiorku,
  • łyżkę miękkiego masła,
  • sól, pieprz i oregano do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
2. Cebulę i pieczarki posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, pieczarki i dopraw oregano.
4. Zawartość patelni ostudź i przełóż do miski.
5. Dodaj do miski posiekany szczypiorek, rozgniecione widelcem żółtka, masło, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
6. W ten sposób przygotowanym farszem wypełnij białka ugotowanych wcześniej jajek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger