marca 11, 2020

Kasza bulgur z warzywami

Dawno nie było przepisu na żadną kaszę.

A skoro u mnie w domu dziś dzień bez mięsa, to idealna okazja na przygotowanie jakiegoś fajnego posiłku z kaszą w roli głównej 😃
Tym razem na tapecie znalazła się kasza bulgur.


O kaszy pisałam już trochę przy okazji przepisu na sałatkę z kaszą bulgur i warzywami.

Tym razem kaszę przygotowałam na obiad.

Kasza bulgur z warzywami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania kaszy będziesz potrzebować:
  • 100g kaszy bulgur,
  • 2 pomidory,
  • cebulę,
  • czerwoną paprykę,
  • ok. 600ml wody,
  • łyżkę oleju,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • kiszonego ogórka.

1. Cebulę posiekaj.
2. Paprykę, pomidory i ogórka pokrój w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
4. Gdy cebula lekko się zrumieni dodaj paprykę i smaż ok. 5 minut.
5. Dodaj ketchup i wymieszaj.
6. Na patelnię wsyp kaszę i stopniowo dodawaj gorącą wodę (podobnie jak przy robieniu risotto - stopniowo, aż do wchłonięcia wody przez kaszę). 
7. Zawartość patelni posól, gotuj ok. 20 minut mieszając co jakiś czas.
8. Na końcu dodaj pomidory i ogórka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger