Dawno nie było przepisu na żadną kaszę.
A skoro u mnie w domu dziś dzień bez mięsa, to idealna okazja na przygotowanie jakiegoś fajnego posiłku z kaszą w roli głównej 😃
Tym razem na tapecie znalazła się kasza bulgur.
O kaszy pisałam już trochę przy okazji przepisu na sałatkę z kaszą bulgur i warzywami.
Tym razem kaszę przygotowałam na obiad.
Kasza bulgur z warzywami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania kaszy będziesz potrzebować:
- 100g kaszy bulgur,
- 2 pomidory,
- cebulę,
- czerwoną paprykę,
- ok. 600ml wody,
- łyżkę oleju,
- 2 łyżki ketchupu,
- kiszonego ogórka.
1. Cebulę posiekaj.
2. Paprykę, pomidory i ogórka pokrój w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
4. Gdy cebula lekko się zrumieni dodaj paprykę i smaż ok. 5 minut.
5. Dodaj ketchup i wymieszaj.
6. Na patelnię wsyp kaszę i stopniowo dodawaj gorącą wodę (podobnie jak przy robieniu risotto - stopniowo, aż do wchłonięcia wody przez kaszę).
7. Zawartość patelni posól, gotuj ok. 20 minut mieszając co jakiś czas.
8. Na końcu dodaj pomidory i ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz