Sałatka z kaszą bulgur i warzywami to świetna i prosta w przygotowaniu potrawa.
Nada się zarówno na śniadanie, lunch, jak i kolację.
Do moich ulubionych kasz należy kasza jęczmienna.
Niestety pech chciał, że akurat mi się skończyła, trzeba więc było wykombinować coś innego na kolację. A że kaszę bulgur akurat w kuchni miałam, padło na nią. I coś czuję, że znajdzie się ona na liście moich ulubionych składników 😋
Kasza bulgur
Kasza bulgur jest doceniana na Bliskim Wschodzie już od ponad 4000 tysięcy lat. Obok ryżu jest jednym z podstawowych składników diety jego mieszkańców.
Nic dziwnego, biorąc pod uwagę jej właściwości i wartości odżywcze.
Jest to także kasza o najwyższej zawartości błonnika - posiada go aż 4,5g/100g już po ugotowaniu, co daje mniej więcej 2 razy więcej, niż w innych kaszach.
Jest także jedną z najmniej kalorycznych kasz - dostarcza nam 83kcal/100g.
Kasza bulgur w swoim składzie zawiera składniki mineralne, które odpowiedzialne są za prawidłową pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, czyli magnez, potas, sód i wapń.
Magnez rozszerza tętnice, może więc chronić nas przed zawałem serca. Pomaga także regulować poziom wapnia oraz wspomaga wchłanianie potasu.
Potas obniża ciśnienie krwi, a podczas wysiłku wspomaga skurcze serca, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony.
Sód wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe.
Wapń jest niezbędny do prawidłowych skurczów serca.
Kasza bulgur na stres
Kasza bulgur powinna na stałe zagościć w menu osób żyjących w długotrwałym napięciu i stresie, ponieważ dostarcza ona dużych ilości witamin z grupy B oraz magnezu, czyli substancji odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Pomoże więc nam utrzymać równowagę psychiczną.
Kasza dla diabetyków...
Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=46), w związku z tym nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Bez obaw mogą więc sięgać po nią osoby chorujące na cukrzycę.
... ale nie dla osób z celiakią.
Niestety kasza bulgur zawiera gluten, a więc osoby chorujące na celiakię nie powinny jej spożywać.
Sałatka z kaszą bulgur i warzywami - przepis na 6 porcji
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 200g kaszy bulgur,
- 300ml bulionu,
- cebulę,
- cukinię,
- żółtą paprykę,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- łyżkę syropu klonowego.
1. Kaszę zalej gorącym bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i gotuj pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i zostaw, aby kasza napęczniała.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, cukinię pokrój w półplastry, a paprykę - w kostkę.
3. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
4. Pokrojone warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Piecz pod przykryciem 20 minut.
5. Ugotowaną wcześniej kaszę wymieszaj z upieczonymi warzywami.
6. Przygotuj sos - czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników.
7. Sałatkę zalej sosem, wymieszaj i gotowe :)
Sałatkę możesz jeść na ciepło lub na zimno, ja dzisiaj wybrałam ten drugi wariant 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz