Jestem ogromną fanką ruskich pierogów.
Gdy w dzieciństwie pojechałam na rodzinne wakacje do Krakowa, w każdej restauracji czy barze, gdzie jedliśmy obiad, zamawiałam właśnie te pierogi - zostałam wtedy ochrzczona rodzinnym ekspertem od krakowskich pierogów 😄
Pierogi uwielbiam do dziś - na studiach zawsze miałam trochę pierogów w zamrażarce na czarną godzinę 😃
Wiele osób śmieje się, że pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym pochodzą z Rosji, jak ryba po grecku z Grecji.
Sęk w tym, że nazwa pierogi ruskie wcale nie wzięła się od Rosji, a od Rusi - a konkretniej województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, później Rzeczpospolitej. Dlatego też czasem nazywane są pierogami galicyjskimi.
Nazwa jest więc jak najbardziej adekwatna i w Rosji rzeczywiście tych pierogów raczej nie znajdziemy - nie są tam zbyt znane.
Klasyczny przepis na pierogi zawiera białą mąkę pszenną.
Obecnie coraz więcej osób z różnych powodów ogranicza lub wręcz eliminuje ten typ mąki.
Uważam, że nawet jeśli zachodzi potrzeba do eliminacji poszczególnych produktów z naszej diety, nie jest to jeszcze powód, by rezygnować z tego, co lubimy - czasem wystarczy po prostu zrobić małą podmiankę i dalej można cieszyć się ulubionym potrawami.
Tak też zrobiłam z pierogami - białą mąkę zamieniłam na orkiszową pełnoziarnistą i na obiad zrobiłam pyszne ruskie pierożki 😋
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej - przepis na ok. 50 sztuk
Do przygotowania pierogów będziesz potrzebować:
- 500g mąki orkiszowej (aby mąka była pełnoziarnista musi być typu co najmniej 1850),
- szklankę ciepłej wody,
- jajko,
- 10 średnich ziemniaków,
- 500g twarogu półtłustego,
- cebulę,
- łyżkę oleju,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przestudź.
2. Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju.
3. Na blat wysyp mąkę, na środku zrób mały dołek i wbij do niego jajko. Wymieszaj lekko i stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto.
4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
5. Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem, dodaj cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj - farsz gotowy.
6. Ciasto podziel na porcje (ja podzieliłam na 3), każdą z nich cieniutko rozwałkuj, foremką lub szklanką wytnij kółeczka.
7. Na każde kółeczko nałóż łyżeczkę farszu i ulep pierogi. Odkładaj je na podsypany mąką blat, żeby się nie przykleiły. Możesz też przykryć je ściereczką, żeby nie wyschły.
8. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz