Sałatki z tuńczykiem są dość popularne - proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego można je przygotować w wielu wariantach smakowych, w zależności co kto lubi.
Dzisiaj na kolację i ja się skusiłam na taką sałatkę - a że akurat skończyło mi się pieczywo, to zdecydowałam się na wersję z ryżem 😁
Ryżowa sałatka z tuńczykiem - przepis na 2-3 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- puszkę tuńczyka w sosie własnym,
- 3 łyżki groszku konserwowego,
- 3 łyżki kukurydzy,
- pół szklanki ryżu jaśminowego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczyptę cząbru,
- szczyptę chili.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i odstaw od przestudzenia.
2. Tuńczyka osącz z zalewy.
3. Do ostudzonego ryżu dodaj rybę i warzywa (ja wybrałam groszek i kukurydzę, ponieważ akurat miałam końcówkę w lodówce - nic nie może się zmarnować 😉) i wymieszaj.
4. Dodaj do sałatki sól, pieprz, cząber i chili do smaku i ponownie wymieszaj.
Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno na zimno, jak i na ciepło - pyszna kolacja dla każdego 😃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz