Sytuacja w naszym kraju jest jaka jest - stan zagrożenia epidemicznego dość mocno nas ogranicza.
Wszystko jest dla naszego dobra, w końcu chodzi o nasze zdrowie i życie, nie ma więc co narzekać.
Wiele wskazuje na to, że również tegoroczne święta przejdą pod znakiem wirusa...
Biorąc pod uwagę, że zaleca się ograniczanie kontaktów z innymi, wiele osób stara się także ograniczać wycieczki do sklepów.
Myślę więc, że tym bardziej warto zwrócić uwagę na to, aby w pełni wykorzystywać to, co mamy zachomikowane w kuchni i przygotowywać posiłki z zastosowaniem zasady zero waste - o jej wykorzystaniu w kuchni napisałam już artykuł, a na moim blogu znajdziecie też kilka przepisów zgodnych z zero waste 😉
Dziś zrobiłam przegląd swojej lodówki i doszłam do wniosku, że z tego, co tam znalazłam, bez problemu mogę zrobić faszerowane jajka - idealne na wielkanocne (i nie tylko) śniadanie.
Faszerowane jajka - przepis na 8 porcji
Do przygotowania faszerowanych jajek będziesz potrzebować:
- 8 jajek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- opakowanie serka kremowego do kanapek,
- pół łyżeczki musztardy,
- 1/4 serka camembert,
- 1-2 łyżeczki jogurtu greckiego,
- paseczek zielonej papryki,
- 2 orzechy włoskie,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
2. Żółtka rozgnieć, wymieszaj z serkiem do kanapek i jogurtem, po czym podziel na 4 części.
3. Do pierwszej części dodaj słodką paprykę.
4. Do drugiej części dodaj posiekany szczypiorek.
5. Do trzeciej części dodaj ser camembert (zachowaj plaster na później do dekoracji).
6. Do czwartek części dodaj musztardę.
7. Każdą część rozgnieć widelcem, wymieszaj (oczywiście każdą osobno) i nafaszeruj po jednym jajku.
8. Nafaszerowane jajka udekoruj cząstkami orzecha, kawałkami zielonej papryki lub plasterkami sera camembert.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz