Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze koncepcji na dzisiejszy obiad i szukają inspiracji polecam spaghetti z pesto i kurczakiem - pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.
Choć zazwyczaj staram się planować posiłki na cały tydzień, czasem niestety bywa tak, że plany biorą w łeb...
Wystarczy, że coś mi wypadnie, dłużej zejdzie mi na spotkaniu czy później wyjdę z pracy. I nie zawsze mam jeszcze czas czy siłę np. obierać ziemniaki, smażyć naleśniki czy piec pieczeń. Wtedy improwizuję i robię po prostu coś, co zajmie zdecydowanie mniej czasu.
Dziś postanowiłam przygotować spaghetti na zielono - z pesto i szpinakiem.
Do tego trochę kurczaka i pyszny obiad gotowy dosłownie w chwilę 😋
Spaghetti z pesto i kurczakiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowanie spaghetti będziesz potrzebować:
- 100g roszponki,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 150g fety,
- pieprz do smaku,
- 200g makaronu spaghetti,
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczkę oregano,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 2 garści szpinaku,
- dowolne kiełki.
1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
3. Przygotuj pesto - zmiksuj roszponkę, oliwę, orzechy, fetę i dopraw pieprzem. Nie musisz dodawać soli, ponieważ feta zawiera jej już wystarczająco dużo.
4. Odcedź makaron, ale nie wylewaj całej wody - zostaw sobie filiżankę.
5. Kurczaka pokrój w cienkie plastry.
6. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj oregano, posiekany czosnek, pieprz oraz pokrojonego kurczaka i smaż, aż mięso będzie gotowe.
7. Dodaj na patelnię wodę z gotowania makaronu, pesto i dokładnie wymieszaj, po czym dodaj jeszcze szpinak. Jeśli masz wystarczająco dużą patelnię, dodaj od razu makaron i wymieszaj, jeśli nie ułóż makaron na talerzu i na nim zawartość patelni.
8. Gdy obiad będzie już na talerzu posyp świeżymi kiełkami - ja wybrałam akurat kiełki rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz