Ludzie uwielbiają fast foody.
Ja też od czasu do czasu lubię zjeść sobie dobrego hamburgera czy pizzę.
Unikam jednak raczej barów serwujących taką żywność - i fakt wątpliwej jakości tych produktów jest tylko jednym z powodów.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować sobie pyszny fast food w domu 😉
Może być równie dobry, jak ten kupny, a na pewno będzie zdrowszy.
Ponieważ jakość żywności jest dla mnie dość istotna, do przygotowania mojego burgera wybrałam odpowiednie produkty. A że są to produkty, które niemal zawsze w domu mam, to nie musiałam nawet robić specjalnie zakupów z myślą o dzisiejszej kolacji 😁
Burgery w grzankach - przepis na 3 porcje
Do przygotowania burgerów będziesz potrzebować:
- 250g piersi z indyka,
- jajko,
- 2 łyżki otrąb,
- małą cebulę,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- łyżkę wody,
- 6 kromek pieczywa pełnoziarnistego,
- 2 ogórki kiszone,
- pół papryki,
- 2 pomidory,
- ketchup,
- sól, pieprz, bazylię, oregano.
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Do piekarnika włóż kromki chleba, aby upiekły się na kruche grzanki.
3. Mięso z indyka zmiel.
4. Cebulę drobno posiekaj.
5. Do mięsa wbij jajko, dodaj posiekaną cebulę, otręby i przyprawy, po czym dodaj łyżkę wody i dobrze wyrób na jednolitą masę, z której uformuj kotlety.
6. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety.
7. Ogórki, paprykę i pomidory umyj i pokrój w plasterki.
8. Grzankę posmaruj ketchupem, połóż na niej plasterki warzyw i kotleta i przykryj drugą grzanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz