Ciasta na bazie warzyw nie są już niczym niezwykłym - popularne jest choćby ciasto marchewkowe czy brownie z fasoli. Pamiętam, jak jeszcze na studiach zrobiłam ciasto z buraka - choć podchodziłam do niego ostrożnie, okazało się niesamowicie dobre 😄
Tym razem, robiąc ciasto, postanowiłam wykorzystać cukinię.
Przygotowując wypieki można wykorzystać ją na wiele sposobów - możecie pokusić się o piernik z cukinii, ciasto czekoladowe z cukinii czy chlebek bananowo-cukiniowy.
Ja przygotowałam ciasto z cukinią i żurawiną.
Ciasto z cukinią - przepis
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
- szklankę mąki pszennej,
- szklankę mąki owsianej,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego,
- 3/4 szklanki oleju,
- łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
- 270g startej cukinii,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść suszonej żurawiny.
1. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
2. Do jajek dodaj ksylitol i zmiksuj.
3. Do masy jajecznej dodaj olej, jogurt i wanilię, po czym ponownie zmiksuj.
4. Cukinię startą na tarce o drobnych oczkach dodaj do masy i wymieszaj, następnie wsyp suche składniki i ponownie wymieszaj.
5. Dodaj do masy żurawinę i po raz ostatni wymieszaj.
6. Ciasto wlej do keksówki (moja miała długość 26cm) i piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz