lutego 26, 2020

Ciasto z cukinią

Ciasta na bazie warzyw nie są już niczym niezwykłym - popularne jest choćby ciasto marchewkowe czy brownie z fasoli. Pamiętam, jak jeszcze na studiach zrobiłam ciasto z buraka - choć podchodziłam do niego ostrożnie, okazało się niesamowicie dobre 😄

Tym razem, robiąc ciasto, postanowiłam wykorzystać cukinię.
Przygotowując wypieki można wykorzystać ją na wiele sposobów - możecie pokusić się o piernik z cukinii, ciasto czekoladowe z cukinii czy chlebek bananowo-cukiniowy.
Ja przygotowałam ciasto z cukinią i żurawiną.



Ciasto z cukinią - przepis

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
  • szklankę mąki pszennej,
  • szklankę mąki owsianej,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
  • 270g startej cukinii,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść suszonej żurawiny.

1. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
2. Do jajek dodaj ksylitol i zmiksuj.
3. Do masy jajecznej dodaj olej, jogurt i wanilię, po czym ponownie zmiksuj.
4. Cukinię startą na tarce o drobnych oczkach dodaj do masy i wymieszaj, następnie wsyp suche składniki i ponownie wymieszaj.
5. Dodaj do masy żurawinę i po raz ostatni wymieszaj.
6. Ciasto wlej do keksówki (moja miała długość 26cm) i piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger