Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach.
Ja też najczęściej sięgam właśnie po ten rodzaj drobiu przygotowując mięsne posiłki.
Najczęściej piersi kurczaka jemy w postaci smażonych kotletów, ponieważ jest to najprostszy i najszybszy sposób na ich przygotowanie.
Warto jednak pokusić się o to, by zamiast kotletów przygotować coś innego.
Ja dziś postawiłam na drobiowy gulasz pomidorowy.
Jest to danie bardzo proste i szybkie do zrobienia, które można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, a nawet chlebem - co kto lubi 😀
Ja dziś akurat postawiłam na ryż.
Gulasz drobiowy - przepis na 4 porcje
Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować:
- 500g piersi z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 150g cukinii,
- paprykę,
- 400g przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oleju,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Mięso pokrój w kostkę.
3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Cukinię pokrój w plastry, a paprykę w kostkę.
5. W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim chwilkę przyprawy. Następnie dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
6. Do garnka dodaj przygotowane wcześniej warzywa i chwilę przesmaż.
7. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i duś jeszcze ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz