lutego 05, 2020

Drożdże instant

Polacy uwielbiają słodycze.
A część z nas lubi je nie tylko zjadać, ale także piec.
A skoro mowa o pieczeniu to w większości przepisów na wypieki znajdziemy wspólny składnik - drożdże.

Czym są drożdże?

Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów z rodziny drożdżakowatych.

I wszystko jasne 😆

A tak poważnie są to organizmy dość powszechnie wykorzystywane w przemyśle, również spożywczym.
Ze względu na zastosowanie dzieli się na różne grupy, np. kefirowe, piekarnicze czy piwne.
Ich głównym zadaniem jest przeprowadzanie procesu fermentacji niezbędnego podczas wytwarzania konkretnych produktów.

Drożdże instant

Drożdże możemy kupić w różnej postaci - świeże lub w proszku.

Drożdże świeże są nieco bardziej wymagające w przygotowaniu - najpierw trzeba przygotować z nich rozczyn, a dopiero potem można dodać do ciasta.

Czasem więc, dla ułatwienia sobie życia i zaoszczędzenia trochę czasu używam drożdży instant - z nich nie muszę przygotowywać rozczynu. Wystarczy po prostu wymieszać je z mąką i innymi suchymi składnikami, po czym dodać trochę ciepłego mleka, które aktywuje proces wzrostu drożdży.



Drożdże instant mogą spokojnie zastąpić te świeże, pamiętajcie tylko, że jeśli w przepisie macie w liście składników podaną konkretną masę drożdży świeżych, nie dodawajcie tyle samo tych instant!
Aby wiedzieć, ile dodać drożdży w proszku należy zastosować odpowiednie przeliczniki.
 Najpopularniejszy przelicznik to:

25g drożdży świeżych = 7g drożdży instant

W Internecie z pewnością znajdziecie wiele dokładniejszych przeliczników, ale ten w większości wypieków powinien się sprawdzić 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger