stycznia 28, 2020

Tacos

Taco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej.


Przeważnie oryginalne taco składa się z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, mięsa wołowego, cebuli, pomidorów, czosnku przypraw (bazylia, chili, kolendra, oregano, pieprz, sól), a także warzywa charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, czyli czerwona fasola i kukurydza.

W Meksyku taco może być podawane jako przystawka w restauracji, ale jest także jednym z najbardziej tradycyjnych ulicznych dań meksykańskich i można je znaleźć niemal na każdym rogu - to taki rodzaj fast foodu.

Ich dodatkową zaletą jest też to, że są stosunkowo proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne, więc przygotowałam swoją wersję tacos na kolację dla całej rodziny 😄

Tacos - przepis na 12 sztuk

Do przygotowania tacos będziesz potrzebować:
  • limonkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczkę chili,
  • awokado,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczkę słodkiej papryki,
  • pierś z kurczaka,
  • 3 placki tortilli,
  • czerwoną cebulę,
  • 150g pomidorków koktajlowych,
  • kilka gałązek kolendry,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Limonkę umyj, sparz i zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.
2. Czosnek i papryczkę chili posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
3. Awokado umyj i obierz, miąższ rozgnieć widelcem, dodaj połowę soku z limonki, po połowie posiekanego czosnku i papryczki chili, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw do lodówki.
4. Do miseczki wlej oliwę, wsyp słodką paprykę, dodaj resztę czosnku, chili i soku oraz skórkę z limonki. W ten sposób przygotujesz marynatę do mięsa.
5. Mięso pokrój w paseczki, włóż do marynaty, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
6. Z każdego placka tortilli wytnij po 4 krążki i zawiń je w folię aluminiową, aby nie wyschły.
7. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidorki w kostkę.
8. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka.
9. Na rozgrzanej suchej patelni połóż obok siebie krążki tortilli i przesmaż je krótko z obu stron. Przełóż je na deskę kuchenną, łopatką do smażenia uformuj je w kształt litery U (uważaj, są bardzo gorące!), Tacos staną się twarde i chrupkie.
10. Do przestudzonych tacos (stygną bardzo szybko, więc nie będziesz musiała długo czekać) nałóż farsz - mięso, awokado, cebulę, pomidorki i na wierzch gałązki kolendry.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger