O dyni pisałam już przy okazji Halloween, gdy przygotowałam zupę dyniową.
Ponieważ dynia jest bardzo zdrowym warzywem, a sezon na nią mamy akurat w pełni, nie może jej zabraknąć w mojej kuchni.
Nie zabraknie jej także na moim świątecznym stole - choć tym razem przygotuję ją na słodko 😁
Sernik z dynią - przepis na 12 porcji
Do przygotowania sernika będziesz potrzebować:
- 600g twarogu półtłustego,
- 250g dyni (bez skórki, sam miąższ),
- 4 jajka,
- szklankę napoju migdałowego,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 30g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki napoju migdałowego,
- garść orzechów pekan.
1. Wykrój kawałek dyni, obierz i pokrój w dużą kostkę.
2. Nagrzej piekarnik do180 stopni C.
3. Kawałki dyni wyłóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włóż do piekarnika i upiecz do miękkości - mi zajęło to 30 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika dynię przestudź, a następnie przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj napój migdałowy i zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
5. Twaróg zmiel lub zmiksuj w malakserze, dodaj przygotowaną masę dyniową i lekko zmiksuj, następnie dodaj jajka, znów zmiksuj, po czym dodaj ksylitol, mąkę ziemniaczaną i miksuj na wolnych obrotach.
6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem.
8. Foremkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w 180 stopniach C, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz 1,5 godziny.
9. Upieczony sernik odstaw do ostudzenia.
Gdy sernik się studzi przygotuj polewę:
1. W garnku zagotuj wodę i w tzw. kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodaj napój migdałowy i wymieszaj.
3. Tak przygotowaną polewą polej przestudzony sernik, po czym posyp pokruszonymi orzechami.
Gdy polewa przestygnie wstaw sernik do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz