U mnie w domu na święta nigdy nie może zabraknąć śledzia - choć ja i mój tata nie należymy do jego zagorzałych fanów, moja mama i brat go uwielbiają, więc zawsze jakoś znajduje drogę na nasz stół 😉
Śledź pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, na moim blogu znajdziecie przepisy na śledziowe przekąski - napisałam tam też kilka słów o samych śledziach 😊
Tym razem pokażę Wam przepis na sałatkę śledziową, która u mnie w domu zazwyczaj nie daje rady dotrwać do dnia następnego - zwłaszcza, jeśli w pobliżu jest mój brat 😄
Sałatka śledziowa - przepis na 3 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 3 filety śledziowe a`la matias,
- cebulę,
- małą puszką groszku konserwowego,
- jajko,
- łyżeczkę majonezu,
- łyżkę jogurtu naturalnego,
- łyżeczkę musztardy,
- sól, pieprz i natkę pietruszki do smaku.
1. Filety zalej wodą i odstaw na kilka godzin, po czym pokrój na mniejsze kawałki.
2. Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
3. Groszek odsącz na sitku.
4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przelej na sitku wrzątkiem.
5. Do śledzi dodaj jajko, groszek i cebulę.
6. Wymieszaj majonez z jogurtem i musztardą, dodaj pieprz, sól i natkę pietruszki. Tak przygotowanym sosem zalej śledzie z dodatkami i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę można zjeść samą, ale można też podać z kromką razowego chlebka - ja preferuję drugą opcję 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz