Zdarzają się takie dni, gdy naprawdę nie mam czasu na gotowanie obiadu od zera.
Albo wracam późno po całym dniu pracy i nie za bardzo mam siłę, żeby jeszcze spędzać w kuchni kolejne pół godziny albo więcej.
W takie dni ratunkiem mogą okazać się mrożonki, o których pisałam już we wpisie Mrożonki - tak czy nie?
Czasem wybieram mrożone warzywa, np. gotowe mieszanki na patelnię - szybko podsmażam i jem z pieczywem. Szybko, smacznie i zdrowo.
Innym razem wybieram sobie konkretne warzywo i przygotowuję z niego np. zupę-krem.
Dziś postawiłam na drugą opcję i wybrałam groszek, z którego przygotowałam właśnie zupę-krem.
Zupa-krem z zielonego groszku - przepis na 4-5 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 450g groszku,
- litr bulionu,
- 2 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku.
2. Groszek i ziemniaki ugotuj w bulionie (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny).
3. Gotuj około 30 minut, po czym dokładnie zblenduj i dopraw sola i pieprzem do smaku.
Zupę możesz zjeść samą lub, tak jak ja, przygotować sobie na patelni chrupiące grzanki z chleba razowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz