Zazwyczaj, gdy myślimy o czymś, co wspomoże naszą odporność, pierwsze na myśl przychodzą nam napoje.
Nie wiem, czy to dlatego, że kojarzą nam się z syropami?
Ja także w tym tygodniu pokazałam Wam kilka przepisów na soki i koktajle, które mogą korzystnie wpłynąć na nasz układ odpornościowy dzięki podrasowaniu ich odpowiednimi przyprawami.
Ale przecież przyprawy możemy, a nawet powinniśmy, dodawać do wszystkich potraw, nie tylko do napojów.
Na blogu znajdziecie już m.in. przepis na owsiankę z kurkumą.
A dzisiaj pokażę Wam przepis na pyszną tartę z papryczkami padron - dla smakoszy ostrzejszych klimatów ;)
Tarta z papryczkami padron - przepis na 8 porcji
Do przygotowania tarty będziesz potrzebować:
- 200g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 4 jajka,
- 50ml zimnej wody,
- łyżkę oleju,
- 6 papryczek padron,
- 3 plasterki sera,
- 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej,
- 200ml śmietany 12%,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- suszoną bazylię.
1. Na początek posiekaj czosnek.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Do mąki dodaj posiekane twarde masło i jedno jajko, dodaj sól i zimną wodę, a następnie szybko zagnieć lub wrzuć do malaksera. Z reguły wszyscy ortodoksi zalecają szybkie ręczne ugniatanie ciasta kruchego, ja jednak lubię ułatwiać sobie życie i wrzucam składniki do malaksera - wychodzi równie dobrze. Uformuj kulę (lub daj się wykazać w tej kwestii malakserowi) i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Nastaw piekarnik na 190 stopni C.
4. Odetnij od papryczek końcówki, przekrój je wzdłuż na pół (papryki, nie końcówki) i wyjmij ze środka pestki.
5. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, na dno połóż połówki papryczek skórką do dołu, do każdej włóż kawałek sera i szynki. Piecz w piekarniku 6 minut.
6. Kiedy papryczki będą się piekły wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, włóż do formy na tartę i przykryj papierem do pieczenia. Na wierzch wysyp kulki ceramiczne (jeśli nie masz równie dobrze sprawdzi się fasola albo groch - tylko surowe!) - nie dopuszczą do urośnięcia ciasta.
7. W międzyczasie pamiętaj o wyjęciu papryczek z piekarnika.
8. Włóż formę z tartą do piekarnika i piecz 10 minut w tej samej temperaturze co papryczki (190 stopni C), po czym zdejmij folię z kulkami / fasolą / grochem i piecz kolejne 5 minut.
9. Na spód ciasta wyłóż papryczki.
10. Resztę jajek i śmietanę wymieszaj z solą, pieprzem, posiekanym wcześniej czosnkiem i bazylią, wylej na tartę i piecz 25 minut w 180 stopniach C.
Tarta gotowa. Świetnie sprawdzi się na kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz