Owsianka to jedna z moich ulubionych propozycji na pyszne i pożywne śniadanie - możemy jeść ją zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną owsiankę z niebanalną przyprawą - kurkumą.
Kurkuma na zdrowie
Kurkuma, czyli szafran indyjski to przyprawa charakteryzująca się dość wyrazistym smakiem i aromatem, a także piękną złocistopomarańczową barwą. Jej sława sięga odległych wieków, do Europy została przywieziona z Azji, gdzie wciąż traktowana jest jako panaceum na wiele dolegliwości. Już Marco Polo wspominał o pewnej zadziwiającej roślinie przypominającej szafran, którą poznał w Chinach. Zalecana ona była w leczeniu wątroby, problemach trawiennych, biegunkach, bólach menstruacyjnych, a także gorączce, bólach głowy czy stanach zapalnych.
Substancją aktywną, która odpowiada m.in. za wspomnianą charakterystyczną jest kurkumina - silny i skuteczny antyoksydant, który hamuje procesy zapalne, dzięki czemu może wspomagać profilaktykę chorób nowotworowych.
Ponadto wielu naukowców uważa, że niektóre substancje zawarte w kurkumie odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, dzięki czemu może zatrzymywać efekty pewnych chorób mózgu, np. choroby Alzheimera.
W badaniach wykazano również, że kurkumina może wpływać na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.
Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy, a tym samym wzmocnić jej oddziaływanie na nasz organizm, warto łączyć ją z pieprzem lub ostrą papryką.
Pamiętajmy jednak, że jak większość spożywanych przez nas substancji kurkuma ma pewne ograniczenia.
Unikać jej powinny kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona pracę macicy i w skrajnych sytuacjach może prowadzić nawet do poronienia.
Może zwiększać odczuwanie bólu przez osoby cierpiące na kamicę żółciową.
Kurkuma nasila działanie leków przeciwzakrzepowych, jeśli więc ktoś z Was zażywa leki z tej grupy, lepiej unikać złotej przyprawy.
Na koniec wspomnę jeszcze tylko, że kurkuma nazywana jest także przyprawą długowieczności - jest to jedna z ulubionych przypraw mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, którzy cieszą się nie tylko bardzo długim życiem, ale przede wszystkim długim życiem w zdrowiu.
Owsianka z kurkumą - przepis dla 1 osoby
Do przygotowania owsianki będziecie potrzebować:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- szklankę mleka,
- łyżkę cukru trzcinowego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- łyżkę orzechów,
- kilka malin,
- plastra ananasa.
1. Do garnka wsyp płatki, zalej mlekiem, dodaj cukier i kurkumę, a potem gotuj do zgęstnienia. Kurkuma zmieni ładnie barwę owsianki, warto więc dać jej trochę więcej niż szczyptę - ja dałam około pół łyżeczki.
2. W międzyczasie posiekaj orzechy i gdy owsianka już zgęstnieje wsyp je do garnka i dokładnie wymieszaj.
3. Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch połóż maliny i kawałki ananasa.
Płatki możesz ugotować dzień wcześniej, tak żeby rano, gdy spieszysz się do pracy czy szkoły, tylko je podgrzać i dodać orzechy oraz owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz