września 21, 2019

Sok marchwiowy z imbirem i kurkumą

Uwielbiam sok marchwiowy.
Jest to chyba mój ulubiony sok warzywny - świeżo wyciśnięty sok z marchewek zawsze chętnie wypiję ;)

Choć jednak sok sam w sobie jest pyszny, zawsze warto trochę poeksperymentować - chociażby z przyprawami.
Ja w ten sposób przygotowałam sobie ostatnio sok marchwiowy z dodatkiem imbiru i kurkumy.

 Cudowny imbir

Imbir jest rośliną, bez której wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Jego właściwości są powszechnie wykorzystywane zwłaszcza w Azji, gdzie jest jedną z podstawowych przypraw wykorzystywanych w kuchni.
Kuchnia to jednak nie jedyne miejsce, w którym imbir został doceniony. Naturalna medycyna wschodnia również niezwykle często korzysta z jego wspaniałych właściwości, choćby w zwalczaniu przeziębienia czy bóli miesiączkowych.

Imbir - co takiego nam daje?

Imbir jest niezwykle cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu), które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Dzięki temu może łagodzić kaszel, działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.

Imbir wpływa także na zmniejszenie lepkości krwi, dzięki czemu chroni nas przed wytworzeniem się zatorów i zakrzepów, a także wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
Ponadto dzięki zwiększeniu ukrwienia pozytywnie wpływa także na nasz mózg, poprawiając jego pracę.

Układ pokarmowy również odnosi sporo korzyści. Imbir działa żółciopędnie i rozkurczowo, pomaga zwalczać wzdęcia, a także zwiększa wydzielanie śliny.

Imbir wspomoże nas także w zwalczaniu obrzęków spowodowanych zatrzymaniem wody w organizmie - zawiera on substancje moczopędne, które pomogą nam usunąć nadmiar wody zgromadzonej w tkankach.

Imbir posiada jeszcze właściwości rozgrzewające, jest więc idealnym dodatkiem dla zmarzluchów 😉

Imbir nie dla wszystkich

Mimo wielu właściwości zdrowotnych i dość powszechnego zastosowania w medycynie naturalnej imbir nie jest wskazany dla wszystkich.
Imbiru nie należy podawać dzieciom w pierwszym roku życia, ponieważ jest on dość ostry i drażniący podniebienie.
Również osoby chorujące na chorobę wrzodową lub refluks żołądkowy powinny zrezygnować z imbiru ze względu na jego drażniące oddziaływanie na śluzówkę przewodu pokarmowego.
Osoby zażywające leki rozrzedzające krew również powinny zrezygnować z imbiru, gdyż może on nasilać działanie leków.

O kurkumie możecie przeczytać tutaj.

Sok marchwiowy z imbirem i kurkumą - przepis

Do przygotowania soku będziesz potrzebować:
  • 8 marchewek,
  • kawałka imbiru,
  • mieloną kurkumę.

Marchew i imbir wyciśnij w wyciskarce wolnooborotwej.
Na koniec dodaj do smaku odrobinę kurkumy i wypij.

Nie przesadź z ilością przypraw - są one bardzo intensywne w smaku. Najlepiej zacząć od niewielkich ilości i ewentualnie stopniowo dodawać wedle własnego smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger