września 24, 2019

Sok marchwiowo-grejpfrutowy z imbirem

Soki warzywno-owocowe są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jednym z układów, na które mają wpływ, jest układ odpornościowy.

Jeśli chcemy wzmocnić naszą odporność, warto wzbogacić naszą codzienną dietę w witaminy i minerały, ale warto także włączyć przyprawy, których substancje bioaktywne również nam pomogę.
Więcej możesz przeczytać w moim artykule Jak wzmocnić odporność dietą?

A dzisiaj pokażę Wam przepis na sok z dodatkiem imbiru (o którym więcej przeczytacie tutaj).

Sok marchwiowo-grejpfrutowy z imbirem - przepis

Do przygotowania soku będziesz potrzebować:
  • 4 marchewki,
  • 2 grejpfruty,
  • kawałek imbiru.
Marchewki i grejpfruty umyj. Wszystkie składniki obierz.
Wyciśnij sok w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej i gotowe.

Nie przesadź tylko z ilością imbiru, to bardzo intensywna przyprawa.


Pamiętaj też, że jeśli zażywasz jakieś leki, to niestety nie powinnaś pić tego soku. Grejpfrut wchodzi w interakcje z większością leków, więc podczas zażywania jakichkolwiek lepiej odpuść sobie ten owoc na jakiś czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger