Schab ze śliwką czy morelą to dość powszechnie znane połączenia. Szynka z rodzynkami z kolei nie jest już tak oczywista, a to właśnie takie nieoczywiste połączenia często bywają najlepsze 😉 Żeby jednak nie było za słodko dodałam też trochę świeżej papryki.
Zrazy wieprzowe z rodzynkami i papryką w sosie własnym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne:
- 600g szynki wieprzowej,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- garść rodzynek,
- 70g zielonej papryki,
- łyżka domowej przyprawy do zup,
- łyżka oleju,
- 4 goździki,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
1. Szynkę pokrój w plastry, lekko rozbij, skrop octem winnym, oprósz solą, imbirem i tymiankiem.
2. Przełóż mięso do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
3. Rodzynki zalej gorącą wodą, odstaw na 30 minut, a następnie odcedź na sicie.
4. Paprykę pokrój w paseczki.
5. Na plastrach mięsa ułóż kawałki papryki i rodzynki, zroluj, zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nicią, a następnie obtocz w mące owsianej.
6. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż roladki ze wszystkich stron, po czym przełóż do garnka.
7. Na patelnię po obsmażeniu mięsa wlej ok. 150ml wody, dodaj domową przyprawę do zup, goździki i liście laurowe, wymieszaj ze smakiem pozostałym na patelni i zalej roladki.
8. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika ok. 45 minut - sprawdzaj co jakiś czas, czy nie trzeba dolewać po trochu wody.
9. Roladki na talerzu polej sosem z gotowania.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz