września 27, 2025

Kurczak z warzywami na parze

Gotowanie na parze to jeden z rzadziej wykorzystywanych sposobów na przygotowanie posiłku. Zazwyczaj kojarzymy je z dietą lekkostrawną lub niskokaloryczną. I choć skojarzenia te są niewątpliwie prawidłowe, to warto też pamiętać, że tak przygotowane posiłki są po prostu zdrowe i warto częściej wprowadzać je do diety.

Do głównych zalet gotowania na parze zalicza się większą zawartość składników odżywczych oraz mniejszą ilość tłuszczu w gotowym daniu.

Produkty podgrzewane parą wodną nie są bezpośrednio zanurzone w wodzie czy tłuszczu, a temperatura nie przekracza 100 stopni C, nie tracimy więc takich ilości witamin i składników mineralnych jak podczas tradycyjnego gotowania. Nie wchłaniają też dodatkowego tłuszczu jak podczas smażenia.


Kurczak z warzywami na parze - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kurczaka z warzywami będą Ci potrzebne:

  • 800g filetów z kurczaka (4szt.),
  • 300g kalafiora,
  • 300g batatów,
  • 250g mrożonej fasolki edamame,
  • 250g marchewki,
  • 300g cukinii,
  • łyżeczka tymianku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kalafior podziel na różyczki i oprósz je słodką papryką.
2. Marchew obierz i pokrój w plasterki.
3. Bataty obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Cukinię pokrój w półplastry.
5. W parowarze ułóż mięso, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
6. Na kolejnej tacce ułóż kawałki kalafiora, marchewki i batatów.
7. Nastaw parowar na 15 minut.
8. Po tym czasie dołóż następne piętro z fasolką i cukinią, całość gotuj kolejne 15 minut.

Parowane warzywa zachowują swoje smaki, nie musisz więc doprawiać ich solą ani pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger