Gotowanie na parze to jeden z rzadziej wykorzystywanych sposobów na przygotowanie posiłku. Zazwyczaj kojarzymy je z dietą lekkostrawną lub niskokaloryczną. I choć skojarzenia te są niewątpliwie prawidłowe, to warto też pamiętać, że tak przygotowane posiłki są po prostu zdrowe i warto częściej wprowadzać je do diety.
Do głównych zalet gotowania na parze zalicza się większą zawartość składników odżywczych oraz mniejszą ilość tłuszczu w gotowym daniu.
Produkty podgrzewane parą wodną nie są bezpośrednio zanurzone w wodzie czy tłuszczu, a temperatura nie przekracza 100 stopni C, nie tracimy więc takich ilości witamin i składników mineralnych jak podczas tradycyjnego gotowania. Nie wchłaniają też dodatkowego tłuszczu jak podczas smażenia.
Kurczak z warzywami na parze - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kurczaka z warzywami będą Ci potrzebne:
- 800g filetów z kurczaka (4szt.),
- 300g kalafiora,
- 300g batatów,
- 250g mrożonej fasolki edamame,
- 250g marchewki,
- 300g cukinii,
- łyżeczka tymianku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz