Omlet białkowy to prosty i szybki pomysł na śniadanie dostarczające pełnowartościowego białka.
Choć zawsze byłam fanką omletów na słodko, wersje na wytrawnie mogą być równie smaczne. A poza tym to prosty sposób na zjedzenie pierwszej z zalecanych codziennie porcji warzyw.
Omlet białkowy z warzywami - przepis
Do przygotowania omletu będą Ci potrzebne:
- 2 białka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- 1/2 kalarepy,
- 2 rzodkiewki,
- 4 pomidorki koktajlowe.
1. Kalarepę obierz i pokrój w słupki.
2. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a pomidorki na pół.
3. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
4. Patelnię posmaruj masłem, wylej pianę z białek, przykryj pokrywką i smaż na małej mocy palnika przez 2 minuty.
5. Przewróć omlet na drugą stronę i smaż 1 minutę.
6. Omlet podaj z pokrojonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz