Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości - trzeba czekać, czekać i czekać, a potem jeszcze trochę poczekać, zanim będziemy mogli cieszyć się pysznym wypiekiem.
Dziś opcja dla tych nieco mniej cierpliwych, bez zakwasu. Chleb z wykorzystaniem mąk pełnoziarnistych z dodatkiem nasion i pestek to prosty, a jednocześnie przepyszny wypiek. Bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec 😉
Chlebek nie wyrasta tak bardzo jak pszenny, jest nieco mniejszy, ale za to bardziej syty i dostarczy nam więcej białka niż klasyczne pszenne pieczywo.
Chleb żytnio-gryczany bez zagniatania - przepis na jeden chleb
Do przygotowania chleba będą Ci potrzebne:
- 200g mąki żytniej 2000,
- 100g mąki gryczanej,
- 10g siemienia lnianego,
- 10g nasion chia,
- 15g pestek dyni,
- 10g pestek słonecznika,
- 5g nasion czarnuszki,
- 7g suchych drożdży,
- ok. 300ml letniej wody,
- łyżeczka soli.
Wygląda na szybkie i łatwe, czyli coś w sam raz dla mnie 😉
OdpowiedzUsuń