września 22, 2025

Chleb żytnio-gryczany bez zagniatania

Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości - trzeba czekać, czekać i czekać, a potem jeszcze trochę poczekać, zanim będziemy mogli cieszyć się pysznym wypiekiem.

Dziś opcja dla tych nieco mniej cierpliwych, bez zakwasu. Chleb z wykorzystaniem mąk pełnoziarnistych z dodatkiem nasion i pestek to prosty, a jednocześnie przepyszny wypiek. Bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec 😉

Chlebek nie wyrasta tak bardzo jak pszenny, jest nieco mniejszy, ale za to bardziej syty i dostarczy nam więcej białka niż klasyczne pszenne pieczywo.


Chleb żytnio-gryczany bez zagniatania - przepis na jeden chleb

Do przygotowania chleba będą Ci potrzebne:

  • 200g mąki żytniej 2000,
  • 100g mąki gryczanej,
  • 10g siemienia lnianego,
  • 10g nasion chia,
  • 15g pestek dyni,
  • 10g pestek słonecznika,
  • 5g nasion czarnuszki,
  • 7g suchych drożdży,
  • ok. 300ml letniej wody,
  • łyżeczka soli.

1. Obie mąki wsyp do miski, dodaj sól, drożdże, pestki oraz nasiona, dolej wodę i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
2. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut.
3. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię wilgotnymi dłońmi i odstaw jeszcze na 15 minut.
4. Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 40-45 minut.
5. Gotowy chleb wyjmij z foremki i ostudź na kratce.

1 komentarz:

  1. Wygląda na szybkie i łatwe, czyli coś w sam raz dla mnie 😉

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger