Gofry na śniadanie? Czemu nie? Zwłaszcza jeśli do ich przygotowania wykorzystamy twaróg...
Gofry z twarogu są nie tylko pyszne, ale i zdrowsze niż ich klasyczne odpowiedniki. Więcej białka zapewni nam na dłużej uczucie sytości i dostarczy więcej witamin z grupy B. Ponadto ich zjedzeniu towarzyszyć będzie też mniejszy skok glukozy we krwi.
Gofry z twarogu to dobry sposób na przemycenie w jadłospisie dodatkowej porcji białka, co świetnie sprawdzi się choćby u dzieci.
Gofry z twarogu z borówkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
- 250g twarogu półtłustego,
- 250g mąki orkiszowej jasnej,
- 250ml mleka,
- 3 jajka,
- 100g erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 30ml oleju rzepakowego + olej do posmarowania gofrownicy,
- szczypta soli,
- borówki.
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, dodaj żółtka oraz 50g erytrytolu i zmiksuj.
3. Do masy twarogowej wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej mleko oraz olej i wszystko zmiksuj.
4. Do białek dodaj sól i ubij pianę.
5. Dodawaj pianę partiami do masy twarogowej i delikatni wymieszaj.
6. Gofrownicę posmaruj olej i nakładaj porcje ciasta.
7. Gotowe gofry posyp pozostałym erytrytolem i ułóż na nich borówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz