sierpnia 01, 2025

Gofry z twarogu z borówkami

Gofry na śniadanie? Czemu nie? Zwłaszcza jeśli do ich przygotowania wykorzystamy twaróg...

Gofry z twarogu są nie tylko pyszne, ale i zdrowsze niż ich klasyczne odpowiedniki. Więcej białka zapewni nam na dłużej uczucie sytości i dostarczy więcej witamin z grupy B. Ponadto ich zjedzeniu towarzyszyć będzie też mniejszy skok glukozy we krwi.

Gofry z twarogu to dobry sposób na przemycenie w jadłospisie dodatkowej porcji białka, co świetnie sprawdzi się choćby u dzieci.



Gofry z twarogu z borówkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 250g mąki orkiszowej jasnej,
  • 250ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 100g erytrytolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30ml oleju rzepakowego + olej do posmarowania gofrownicy,
  • szczypta soli,
  • borówki.

1. Oddziel białka od żółtek.
2. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, dodaj żółtka oraz 50g erytrytolu i zmiksuj.
3. Do masy twarogowej wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej mleko oraz olej i wszystko zmiksuj.
4. Do białek dodaj sól i ubij pianę.
5. Dodawaj pianę partiami do masy twarogowej i delikatni wymieszaj.
6. Gofrownicę posmaruj olej i nakładaj porcje ciasta.
7. Gotowe gofry posyp pozostałym erytrytolem i ułóż na nich borówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger