lipca 30, 2025

Oliwa pietruszkowa

Od jakiegoś czasu w sklepach możemy kupić oleje i oliwy smakowe - najpopularniejsze to chyba czosnkowa i ziołowe, choć wybór mamy większy.

Takie oleje czy oliwy to ciekawy dodatek, który w naturalny sposób może wzbogacić smak wielu potraw. Nawet zwykła pizza margherita z oliwą czosnkową smakuje zupełnie inaczej! Z kolei oliwa w połączeniu z natką pietruszki doskonale komponuje się z sałatkami czy potrawami z grilla.

Oliwę pietruszkową bez problemu kupicie w sklepie, ale też w bardzo prosty sposób możecie przygotować ją sami w domu.


Oliwa pietruszkowa - przepis

Do przygotowania oliwy pietruszkowej będą Ci potrzebne:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 250ml oliwy z oliwek (możesz też wymieszać pół na pół oliwę z olejem rzepakowym, będzie wtedy nieco łagodniejsza w smaku),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ok. 1 litra wody.

1. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i doprowadź do wrzenia, po czym wrzuć gałązki pietruszki i blanszuj ją przez 20 sekund.
2. Po tym czasie odcedź natkę na sicie i przelej ją zimną wodą, aby zahamować proces gotowania.
3. Połóż gałązki na ręczniku papierowym i dokładnie odciśnij z wody, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki, przełóż do misy blendera, zalej oliwą i zmiksuj.
4. Sitko wyłóż gazą, ustaw nad wybranym naczyniem i przelej przez nie zblendowaną masę - może to trochę potrwać, nawet ok. godziny. Na koniec warto odcisnąć resztę masy, aby niczego nie zmarnować.
5. Oliwę pietruszkową przelej do szklanej butelki lub słoika, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger