Od jakiegoś czasu w sklepach możemy kupić oleje i oliwy smakowe - najpopularniejsze to chyba czosnkowa i ziołowe, choć wybór mamy większy.
Takie oleje czy oliwy to ciekawy dodatek, który w naturalny sposób może wzbogacić smak wielu potraw. Nawet zwykła pizza margherita z oliwą czosnkową smakuje zupełnie inaczej! Z kolei oliwa w połączeniu z natką pietruszki doskonale komponuje się z sałatkami czy potrawami z grilla.
Oliwę pietruszkową bez problemu kupicie w sklepie, ale też w bardzo prosty sposób możecie przygotować ją sami w domu.
Oliwa pietruszkowa - przepis
Do przygotowania oliwy pietruszkowej będą Ci potrzebne:
- pęczek natki pietruszki,
- 250ml oliwy z oliwek (możesz też wymieszać pół na pół oliwę z olejem rzepakowym, będzie wtedy nieco łagodniejsza w smaku),
- 1/2 łyżeczki soli,
- ok. 1 litra wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz