sierpnia 04, 2025

Pstrąg z warzywami w papilotach

Kiedyś polska kuchnia pełna była ryb. Po wojnie niestety niemal zniknęły one z naszej diety, ale dziś na szczęście coraz częściej i coraz chętniej po nie sięgamy. A warto, w końcu ryby to jedne z najzdrowszych produktów - wystarczy wspomnieć choćby o tym, że dostarczają pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminę D. A to dopiero wierzchołek góry lodowej...


Pstrąg z warzywami w papilotach - przepis na 2 porcje

Do przygotowania pstrąga będą Ci potrzebne:

  • 2 pstrągi,
  • 100g marchwi,
  • 70g białej części pora,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Marchew pokrój na 5-centymtrowe kawałki, a następnie w łupki.
2. Pora pokrój w półplastry, a czosnek posiekaj.
3. Pstrągi oczyść, oprósz solą i pieprzem.
4. Warzywa włóż do tuszek, rybę skrop olejem i zawiń w papier do pieczenia.
5. Całość przełóż na patelnię, wlej odrobinę wody, przykryj i duś 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger