Kiedyś polska kuchnia pełna była ryb. Po wojnie niestety niemal zniknęły one z naszej diety, ale dziś na szczęście coraz częściej i coraz chętniej po nie sięgamy. A warto, w końcu ryby to jedne z najzdrowszych produktów - wystarczy wspomnieć choćby o tym, że dostarczają pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminę D. A to dopiero wierzchołek góry lodowej...
Pstrąg z warzywami w papilotach - przepis na 2 porcje
Do przygotowania pstrąga będą Ci potrzebne:
- 2 pstrągi,
- 100g marchwi,
- 70g białej części pora,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Marchew pokrój na 5-centymtrowe kawałki, a następnie w łupki.
2. Pora pokrój w półplastry, a czosnek posiekaj.
3. Pstrągi oczyść, oprósz solą i pieprzem.
4. Warzywa włóż do tuszek, rybę skrop olejem i zawiń w papier do pieczenia.
5. Całość przełóż na patelnię, wlej odrobinę wody, przykryj i duś 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz