lipca 25, 2025

Jagodzianki proteinowe

Jagodzianki to smak dzieciństwa. Pyszne słodkie bułki z jagodami to był punkt obowiązkowy, gdy tylko zaczynał się sezon na te owoce. A że pokrywał się on z wakacjami, to wspomnienia są podwójnie słodkie 😄

Ale czasy się zmieniają i dziś, zamiast klasycznych pszennych wypieków z owocami postawiłam na ich bardziej białkową wersję - półtłusty twaróg i skyr naturalny mogą być doskonałą bazą pod proteinowe jagodzianki.


Jagodzianki proteinowe - przepis na 5szt.

Do przygotowania jagodzianek będą Ci potrzebne:

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 200g mąki owsianej,
  • 100g skyru naturalnego,
  • jajko,
  • 30g ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120g jagód.

1. Do misu blendera wrzuć pokruszony twaróg, skyr, 25g ksylitolu oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (wybierz wersję bezglutenową, jeśli nie możesz spożywać glutenu).
2. Na koniec wbij jajko i zblenduj wszystko na jednolitą masę.
3. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dłonią wyciśnij w ich środku dołeczki.
4. Jagody wymieszaj z resztą ksyliotlu i przełóż je na środek bułeczek.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger