Jagodzianki to smak dzieciństwa. Pyszne słodkie bułki z jagodami to był punkt obowiązkowy, gdy tylko zaczynał się sezon na te owoce. A że pokrywał się on z wakacjami, to wspomnienia są podwójnie słodkie 😄
Ale czasy się zmieniają i dziś, zamiast klasycznych pszennych wypieków z owocami postawiłam na ich bardziej białkową wersję - półtłusty twaróg i skyr naturalny mogą być doskonałą bazą pod proteinowe jagodzianki.
Jagodzianki proteinowe - przepis na 5szt.
Do przygotowania jagodzianek będą Ci potrzebne:
- 250g twarogu półtłustego,
- 200g mąki owsianej,
- 100g skyru naturalnego,
- jajko,
- 30g ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120g jagód.
1. Do misu blendera wrzuć pokruszony twaróg, skyr, 25g ksylitolu oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (wybierz wersję bezglutenową, jeśli nie możesz spożywać glutenu).
2. Na koniec wbij jajko i zblenduj wszystko na jednolitą masę.
3. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dłonią wyciśnij w ich środku dołeczki.
4. Jagody wymieszaj z resztą ksyliotlu i przełóż je na środek bułeczek.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz