kwietnia 25, 2025

Zraziki rybne z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Zraziki zazwyczaj robimy z wieprzowiny. Jednak tym razem obiad musiałam przygotować w wersji wegetariańskiej, wieprzowinę zamieniłam więc na rybę - konkretnie morszczuka. Zamiana okazała się bardzo owocna, więc polecam wszystkim rybne zraziki 😉



Zraziki rybne z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową - przepis na 6 porcji

Do przygotowania zrazików będą Ci potrzebne:
  • 200g filetów z morszczuka,
  • bułka grahamka,
  • 400ml mleka,
  • jajko,
  • 60g cebuli,
  • 50g masła,
  • ok. 1/2 szklanki mąki owsianej,
  • łyżeczka oregano,
  • strąk papryki konserwowej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Grahamkę przełam na pół, zalej mlekiem i odstaw na chwilę do nasiąknięcia.
2. Filety zmiel w maszynie do mielenia razem z odciśniętą bułką.
3. Cebulę posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż cebulę.
5. Do masy rybnej dodaj przesmażona cebulę, dopraw solą, pieprzem, oregano i paprykę, a następnie starannie wyrób.
6. Paprykę konserwową i ogórki kiszone pokrój w plastry.
7. Na dłoni uformuj placki z masy rybnej, na każdy z nich połóż po kawałku papryki oraz ogórka, po czym uformuj małe ruloniki.
8. Każdy opanieruj w mące owsianej.
9. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż zraziki ze wszystkich stron na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger