Zraziki zazwyczaj robimy z wieprzowiny. Jednak tym razem obiad musiałam przygotować w wersji wegetariańskiej, wieprzowinę zamieniłam więc na rybę - konkretnie morszczuka. Zamiana okazała się bardzo owocna, więc polecam wszystkim rybne zraziki 😉
Zraziki rybne z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową - przepis na 6 porcji
Do przygotowania zrazików będą Ci potrzebne:
- 200g filetów z morszczuka,
- bułka grahamka,
- 400ml mleka,
- jajko,
- 60g cebuli,
- 50g masła,
- ok. 1/2 szklanki mąki owsianej,
- łyżeczka oregano,
- strąk papryki konserwowej,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Grahamkę przełam na pół, zalej mlekiem i odstaw na chwilę do nasiąknięcia.
2. Filety zmiel w maszynie do mielenia razem z odciśniętą bułką.
3. Cebulę posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż cebulę.
5. Do masy rybnej dodaj przesmażona cebulę, dopraw solą, pieprzem, oregano i paprykę, a następnie starannie wyrób.
6. Paprykę konserwową i ogórki kiszone pokrój w plastry.
7. Na dłoni uformuj placki z masy rybnej, na każdy z nich połóż po kawałku papryki oraz ogórka, po czym uformuj małe ruloniki.
8. Każdy opanieruj w mące owsianej.
9. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż zraziki ze wszystkich stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz