Pomidor to bardzo popularne warzywo - dodajemy je na kanapki, do sałatek, przygotowujemy z nich zupy czy sosy. Mimo to rzadko zwracamy na nie szczególną uwagę. A warto przyjrzeć im się bliżej...
Botanicy wyróżniają ok. 350 odmian pomidorów. W sklepie nie uświadczymy aż takiej różnorodności, mimo to i tak mamy całkiem spory wybór - pomidory czekoladowe, daktylowe, malinowe, tygrysie, pomidorki koktajlowe, cherry czy papryczkowe, a to tylko wierzchołek góry lodowej.
Poszczególne odmiany pomidorów mogą różnić się wielkością, kształtem i kolorem, ale przede wszystkim będą różniły się smakiem. A najłatwiej wyczuć tą różnicę przygotowując posiłek, w którym będzie kilka różnych odmian pomidorów. Im prostszy posiłek, tym lepiej, tak aby nic nie maskowało smaku pomidorów. Aby przygotować takie śniadanie wystarczy np. dodać do pomidorów burratę, lekko doprawić i cieszyć się smakiem warzyw.
Burrata z pomidorami - przepis na 1 porcję
Do przygotowania będą Ci potrzebne:
- burrata,
- pomidor malinowy,
- pomidor czekoladowy,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1-2 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek,
- łyżka czarnej porzeczki,
- łyżeczka płatków migdałowych,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz