kwietnia 23, 2025

Burrata z pomidorami

Pomidor to bardzo popularne warzywo - dodajemy je na kanapki, do sałatek, przygotowujemy z nich zupy czy sosy. Mimo to rzadko zwracamy na nie szczególną uwagę. A warto przyjrzeć im się bliżej...

Botanicy wyróżniają ok. 350 odmian pomidorów. W sklepie nie uświadczymy aż takiej różnorodności, mimo to i tak mamy całkiem spory wybór - pomidory czekoladowe, daktylowe, malinowe, tygrysie, pomidorki koktajlowe, cherry czy papryczkowe, a to tylko wierzchołek góry lodowej.

Poszczególne odmiany pomidorów mogą różnić się wielkością, kształtem i kolorem, ale przede wszystkim będą różniły się smakiem. A najłatwiej wyczuć tą różnicę przygotowując posiłek, w którym będzie kilka różnych odmian pomidorów. Im prostszy posiłek, tym lepiej, tak aby nic nie maskowało smaku pomidorów. Aby przygotować takie śniadanie wystarczy np. dodać do pomidorów burratę, lekko doprawić i cieszyć się smakiem warzyw.


Burrata z pomidorami - przepis na 1 porcję

Do przygotowania będą Ci potrzebne:

  • burrata,
  • pomidor malinowy,
  • pomidor czekoladowy,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 1-2 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek,
  • łyżka czarnej porzeczki,
  • łyżeczka płatków migdałowych,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Burratę osącz z zalewy.
2. Pomidory pokrój w cząstki, a pomidorki koktajlowe na pół.
3. Burratę połóż na środku talerza, wokół ułóż pokrojone pomidory, dodaj czarną porzeczkę i płatki migdałowe, polej olejem lub oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger