marca 14, 2025

Ramen

Ramen większość z nas kojarzy z japońską zupą składającą się z bulionu i różnych dodatków. Oryginalnie jednak samo słowo "ramen" nie oznaczało dania jako takiego, a było nazwą konkretnego makaronu, który do tej zupy się dodaje. Jest to specyficzny rodzaj makaronu powstający z mąki, wody i soli ługowej, dzięki czemu charakteryzuje się dużą sprężystością.

Ramen jest bardzo popularny w kuchni japońskiej. Jest smaczny, sycący i charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością. Skład ramenu może zmieniać się nie tylko w zależności od regionu, w którym jest robiony, ale także od pory roku.

Biorąc pod uwagę różnorodność ramenu porwałam się na przygotowanie jego spolszczonej wersji.


Ramen - przepis na 8 porcji

Do przygotowania ramenu będą Ci potrzebne:

  • kilogram szpondra lub antrykotu,
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 dymki,
  • 20g pieczarek,
  • 250g makaronu ramen,
  • 4 jajka,
  • 2,5 litra wody,
  • 70ml sosu sojowego,
  • papryczka chili,
  • 2cm imbiru,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Do garnka włóż mięso, marchewki, pietruszkę, imbir, ziele angielskie i pierz, zalej wodą i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu pod przykryciem 3 godziny. Pamiętaj, aby na początku gotowania łyżką cedzakową zebrać szumowiny.
2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i krótko przesmaż na patelni posmarowanej olejem, po czy dodaj do zupy.
3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i makaron.
4. Po 3 godzinach gotowania wywar przecedź, dolej sos sojowy i dopraw pieprzem.
5. Mięso oczyść z włókien i tłuszczu.
6. Posiekaj dymki i papryczkę chili.
7. Ugotowane marchewki i pietruszkę pokrój w paski.
8. Do miseczek włóż paski warzyw, kawałki mięsa, połówki jajka, porcje makaronu, kilka plasterków chili i zalej wszystko bulionem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger