marca 12, 2025

Pieczarki z gorgonzolą i orzechami

Faszerować generalnie lubimy. Chętnie faszerujemy choćby warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan. Bardzo popularne są faszerowane jajka. Już nie wspominając o słodkościach, choćby znane i kochane pączki...

A co powiecie na faszerowane pieczarki?

Połączenie pieczarek i farszu z gorgonzoli i orzechów to strzał w dziesiątkę!



Pieczarki z gorgonzolą i orzechami - przepis na 10szt.

Do przygotowania pieczarek będą Ci potrzebne:
  • 10 pieczarek,
  • 100g gorgonzoli,
  • 2 łyżki serka wiejskiego,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1/4 strąka czerwonej papryki,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pieczarki oczyść, usuń ogonki.
2. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kapelusze pieczarek, zdejmij je z patelni i odłóż do ostygnięcia.
3. Gorgonzolę rozgnieć widelcem, wymieszaj z serkiem wiejskim i dopraw solą i pieprzem.
4. Posiekaj kilka listków natki pietruszki oraz część orzechów i dodaj do serca.
5. Przestudzone pieczarki napełnij masą serową.
6. Grzyby ułóż na półmisku, udekoruj orzechami, paseczkami czerwonej papryki i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger