Faszerować generalnie lubimy. Chętnie faszerujemy choćby warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan. Bardzo popularne są faszerowane jajka. Już nie wspominając o słodkościach, choćby znane i kochane pączki...
A co powiecie na faszerowane pieczarki?
Połączenie pieczarek i farszu z gorgonzoli i orzechów to strzał w dziesiątkę!
Pieczarki z gorgonzolą i orzechami - przepis na 10szt.
Do przygotowania pieczarek będą Ci potrzebne:
- 10 pieczarek,
- 100g gorgonzoli,
- 2 łyżki serka wiejskiego,
- garść orzechów włoskich,
- 1/4 strąka czerwonej papryki,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- łyżeczka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pieczarki oczyść, usuń ogonki.
2. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kapelusze pieczarek, zdejmij je z patelni i odłóż do ostygnięcia.
3. Gorgonzolę rozgnieć widelcem, wymieszaj z serkiem wiejskim i dopraw solą i pieprzem.
4. Posiekaj kilka listków natki pietruszki oraz część orzechów i dodaj do serca.
5. Przestudzone pieczarki napełnij masą serową.
6. Grzyby ułóż na półmisku, udekoruj orzechami, paseczkami czerwonej papryki i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz