marca 10, 2025

Bruschetta z mozzarellą

Bruschetta to rodzaj przekąski typowy dla włoskiej kuchni. Jest to grzanka z pieczywa posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele jej odmian, choć najczęściej podawana jest z dodatkiem świeżych pomidorów i bazylii.

Pierwotnie bruschetta była prostym pożywieniem plantatorów oliwek, które prawdopodobnie powstało w tłoczniach, gdzie rolnicy opiekali polane oliwą i posypane solą kawałki chleba na ogniu.


Bruschetta z mozzarellą - przepis na 4 porcje

Do przygotowania bruschetty będą Ci potrzebne:

  • 8 kromek razowego pieczywa,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 pomidory,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj i wymieszaj z połową oliwy.
2. Posmaruj kromki z obu stron.
3. Ułóż chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż się zrumienią.
4. Sparz pomidory wrzątkiem, obierz je i usuń gniazda nasienne.
5. Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, a bazylię posiekaj.
6. Pomidory, mozzarellę i posiekaną bazylię wymieszaj i ułóż na gorące kromki, skrop resztą oliwy, oprósz olą i pieprzem i piecz w piekarniku jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger