Bruschetta to rodzaj przekąski typowy dla włoskiej kuchni. Jest to grzanka z pieczywa posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele jej odmian, choć najczęściej podawana jest z dodatkiem świeżych pomidorów i bazylii.
Pierwotnie bruschetta była prostym pożywieniem plantatorów oliwek, które prawdopodobnie powstało w tłoczniach, gdzie rolnicy opiekali polane oliwą i posypane solą kawałki chleba na ogniu.
Bruschetta z mozzarellą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania bruschetty będą Ci potrzebne:
- 8 kromek razowego pieczywa,
- 7 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 pomidory,
- 2 kulki mozzarelli,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek posiekaj i wymieszaj z połową oliwy.
2. Posmaruj kromki z obu stron.
3. Ułóż chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż się zrumienią.
4. Sparz pomidory wrzątkiem, obierz je i usuń gniazda nasienne.
5. Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, a bazylię posiekaj.
6. Pomidory, mozzarellę i posiekaną bazylię wymieszaj i ułóż na gorące kromki, skrop resztą oliwy, oprósz olą i pieprzem i piecz w piekarniku jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz