Kotlety mielone, choć tradycyjnie kojarzą nam się z wieprzowiną, możemy przygotować w zasadzie z każdego mięsa. Osobiście najchętniej sięgam po drób, ale możemy też wykorzystać wołowinę, dziczyznę czy rybę.
Ja dziś zdecydowałam się na ostatnią opcję i przygotowałam mielone kotlety z morszczuka.
Kotlety mielone z ryby - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
- 400g filetów z dowolnej białej ryby (u mnie morszczuk),
- 100g surowego boczku,
- 200g cebuli,
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- jajko,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Otręby wsyp do miseczki i wlej trochę wody (tyle, żeby z otrąb powstała rzadka papka).
2. Ryby pokrój w paski, boczek w kostkę, a cebulę w ćwiartki.
3. Wszystkie składniki zmiel w maszynce do mięsa.
4. Przełóż masę do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i napęczniałe otręby.
5. Dodaj do miski jajko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Uformuj kotlety.
7. Na patelni rozgrzej olej i usmaż przygotowane kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz