marca 07, 2025

Kotlety mielone z ryby

Kotlety mielone, choć tradycyjnie kojarzą nam się z wieprzowiną, możemy przygotować w zasadzie z każdego mięsa. Osobiście najchętniej sięgam po drób, ale możemy też wykorzystać wołowinę, dziczyznę czy rybę.

Ja dziś zdecydowałam się na ostatnią opcję i przygotowałam mielone kotlety z morszczuka.


Kotlety mielone z ryby - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:

  • 400g filetów z dowolnej białej ryby (u mnie morszczuk),
  • 100g surowego boczku,
  • 200g cebuli,
  • 3 łyżki otrąb owsianych,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • jajko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Otręby wsyp do miseczki i wlej trochę wody (tyle, żeby z otrąb powstała rzadka papka).
2. Ryby pokrój w paski, boczek w kostkę, a cebulę w ćwiartki.
3. Wszystkie składniki zmiel w maszynce do mięsa.
4. Przełóż masę do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i napęczniałe otręby.
5. Dodaj do miski jajko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Uformuj kotlety.
7. Na patelni rozgrzej olej i usmaż przygotowane kotlety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger