lutego 07, 2025

Sernik orzechowy

Masło orzechowe to przysmak nie tylko dzieci, ale i dorosłych. 

Jego podstawą są orzechy ziemne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na profil lipidowy, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Oprócz tego są także źródłem witamin z grupy B korzystnie wpływających na nasz układ nerwowy oraz witaminy E zaliczanej do witamin antyoksydacyjnych, która wspomaga nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Poza witaminami w orzechach znajdziemy także składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez, potas czy selen, które korzystnie wpływają na pracę serca, gospodarkę wodno-elektrolitową, pracę układu mięśniowego oraz nerwowego.

Orzechy dodatkowo cenione są także przez sportowców za to, że są źródłem białka, w tym argininy, czyli aminokwasu będącego ważnym budulcem mięśni oraz korzystnie wpływającego na wytrzymałość fizyczną.

Choć orzechy są podstawą podstawą masła orzechowego, nie muszą być jego jedynym składnikiem. Wiele produktów zawiera niestety sporo zbędnych i niekoniecznie zdrowych dodatków. Dlatego kupując masło orzechowe powinniśmy zawsze czytać etykiety. Najlepszej jakości masło powinno zawierać wyłącznie orzechy, ewentualnie niewielki dodatek soli. Jeśli z kolei w składzie znajdziecie takie pozycje jak syrop glukozowy czy utwardzone tłuszcze roślinne raczej sobie odpuśćcie.

Należy też pamiętać, że choć masło orzechowe jest zdrowym produktem, jest też bardzo kaloryczne. Jako dodatek do niektórych posiłków sprawdzi się doskonale, ale raczej lepiej nie robić z niego podstawy swojej diety.


Sernik orzechowy - przepis

Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:

Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 50ml śmietany 36%,
  • 40g orzechów ziemnych.

1. Rozpuść masło.
2. Ciastka rozdrobnij w malakserze, wlej masło i zmiksuj.
3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przesyp rozkruszone herbatniki, ubij tłuczkiem do ziemniaków i wstaw foremkę do lodówki.
4. Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i miksuj, stopniowo dodając twaróg, masło orzechowe i mąkę ziemniaczaną, a na koniec wlej mleko.
5. Masę twarogową wylej na spód z ciasteczek.
6. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 60 minut w kąpieli wodnej (wystarczy na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą).
7. Sernik ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
8. Do rondelka wlej kremówkę, dodaj masło orzechowe i pokruszoną czekoladę, podgrzej do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników cały czas mieszając.
9. Przygotowaną polewą polej ciasto.
10. Wierzch posyp posiekanymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger