Masło orzechowe to przysmak nie tylko dzieci, ale i dorosłych.
Jego podstawą są orzechy ziemne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na profil lipidowy, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Oprócz tego są także źródłem witamin z grupy B korzystnie wpływających na nasz układ nerwowy oraz witaminy E zaliczanej do witamin antyoksydacyjnych, która wspomaga nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Poza witaminami w orzechach znajdziemy także składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez, potas czy selen, które korzystnie wpływają na pracę serca, gospodarkę wodno-elektrolitową, pracę układu mięśniowego oraz nerwowego.
Orzechy dodatkowo cenione są także przez sportowców za to, że są źródłem białka, w tym argininy, czyli aminokwasu będącego ważnym budulcem mięśni oraz korzystnie wpływającego na wytrzymałość fizyczną.
Choć orzechy są podstawą podstawą masła orzechowego, nie muszą być jego jedynym składnikiem. Wiele produktów zawiera niestety sporo zbędnych i niekoniecznie zdrowych dodatków. Dlatego kupując masło orzechowe powinniśmy zawsze czytać etykiety. Najlepszej jakości masło powinno zawierać wyłącznie orzechy, ewentualnie niewielki dodatek soli. Jeśli z kolei w składzie znajdziecie takie pozycje jak syrop glukozowy czy utwardzone tłuszcze roślinne raczej sobie odpuśćcie.
Należy też pamiętać, że choć masło orzechowe jest zdrowym produktem, jest też bardzo kaloryczne. Jako dodatek do niektórych posiłków sprawdzi się doskonale, ale raczej lepiej nie robić z niego podstawy swojej diety.
Sernik orzechowy - przepis
Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:
- 200g ciastek pełnoziarnistych bez cukru,
- 50g masła,
- 1kg twarogu z wiaderka,
- 5 jajek,
- 250g masła orzechowego,
- 100g ksylitolu,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 200ml mleka 2%.
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 50ml śmietany 36%,
- 40g orzechów ziemnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz