Burgery najczęściej kojarzą nam się z wielką pszenną bułką, dużym kotletem i dobrym sosem. Ewentualnie dodatkiem warzyw...
Czy jednak pszenna bułka rzeczywiście jest potrzebna? Moim zdaniem nie jest to obowiązkowy element dobrego burgera, spokojnie możemy zastąpić ją dwiema kromkami razowego chleba. Ważniejsze jest dobrej jakości mięso na kotlet i dodatek ulubionych warzyw.
Burger z kozim serem w chlebie - przepis na 1 porcję
Do przygotowania burgera będą Ci potrzebne:
- 2 kromki chleba razowego,
- 2-3 plastry czerwonej cebuli,
- 150g mielonej wołowiny,
- plaster koziego sera,
- 2 plastry pomidora,
- łyżka majonezu,
- szczypta natki pietruszki,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Mięso dopraw pieprzem i solą, uformuj kotleta.
2. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej i ułóż kotleta i obie kromki chleba, usmaż z obu stron.
3. Pieczywo zdejmij z patelni gdy się przyrumieni.
4. Na kotlecie połóż plaster koziego sera i przykryj na chwilę pokrywką (wciąż na patelni).
5. Kromkę chleba posmaruj majonezem, połóż na niej odrobinę cebuli, kotleta z serem, dodaj pomidora i cebulę, oprósz posiekaną natką pietruszki, dodaj odrobinę majonezu i przykryj drugą kromką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz