lutego 03, 2025

Cappuccino z termomixa

Cappuccino to włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą czekolady lub kakao. Jego nazwa pochodzi od brązowego habitu kapucynów, choć obecnie kolor ten może się jednak nieco różnić.

Kiedyś cappuccino można było wypić jedynie w dobrej kawiarni, dziś wystarczy dobry domowy ekspres do kawy. Ale i bez niego można sobie poradzić, jeśli macie termomixa 😉


Cappuccino z termomixa - przepis na 2 porcje

Do przygotowania cappuccino będą Ci potrzebne:

  • 500ml mleka 2%,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 15g gorzkiej czekolady,
  • 100ml śmietany 36%,
  • szczypta cynamonu.

1. Mleko wlej do naczynia termomixa, dodaj kawę, czekoladę i gotuj 5 minut w temperaturze 90 stopni C (obroty pozycja 1, na koniec zwiększ obroty na pozycję 8 lub 9 na 15 sekund - pianka będzie miała lepszą konsystencję).
2. Cappuccino przelej do filiżanek i posyp cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger