Cappuccino to włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą czekolady lub kakao. Jego nazwa pochodzi od brązowego habitu kapucynów, choć obecnie kolor ten może się jednak nieco różnić.
Kiedyś cappuccino można było wypić jedynie w dobrej kawiarni, dziś wystarczy dobry domowy ekspres do kawy. Ale i bez niego można sobie poradzić, jeśli macie termomixa 😉
Cappuccino z termomixa - przepis na 2 porcje
Do przygotowania cappuccino będą Ci potrzebne:
- 500ml mleka 2%,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 15g gorzkiej czekolady,
- 100ml śmietany 36%,
- szczypta cynamonu.
1. Mleko wlej do naczynia termomixa, dodaj kawę, czekoladę i gotuj 5 minut w temperaturze 90 stopni C (obroty pozycja 1, na koniec zwiększ obroty na pozycję 8 lub 9 na 15 sekund - pianka będzie miała lepszą konsystencję).
2. Cappuccino przelej do filiżanek i posyp cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz