We Francji z okazji 6 stycznia przygotowuje się galettes de rois - wypiek z ciasta francuskiego wypełniony masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Kto je znajdzie do końca dnia będzie królem.
W Polsce również mamy swoje wypieki na święto Trzech Króli. Szczodraki to co prawda nieco zapomniany zwyczaj, ale w niektórych rejonach kraju wciąż żywy. Kolędnicy chodzą po wsi od domu do domu, śpiewają tzw. szczodrówkę, życzą zdrowia i powodzenia w nowym roku, a w zamian częstowani są właśnie szczodrakami.
Szczodraki mogły mieć postać bułeczek, rogalików lub pierożków z ciasta drożdżowego, często z mąki razowej. Zwyczaj ich przygotowania znany był już w średniowieczu. Ich nazwa pochodzi od staropolskiego słowa "szczodrość", a przygotowywane były z okazji Szczodrych Godów, czyli dawnego święta obchodzonego w czasie zimowego przesilenia, które dało początek współczesnemu Bożemu Narodzeniu. Wierzono, że dzielenie się nimi wzmacnia więzi międzyludzkie i przynosi szczęście. W niektórych regionach Polski wypiekano je w specjalnych kształtach, np. serc, gwiazd czy zwierząt, aby dodatkowo podkreślić ich symboliczne znaczenie. Posypywano jest także makiem, który symbolizował obfitość, a jego zjedzenie miało przynieść odstatek.
Szczodraki - przepis na 35szt.
Do przygotowania szczodraków będą Ci potrzebne:
- 500g mąki graham,
- 250ml mleka,
- łyżeczka cukru,
- 3 jajka,
- 7g suchych drożdży,
- łyżka śmietany 12%,
- 50g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- mak do posypania.
- 500g białej kapusty,
- 100g cebuli,
- 400g jabłka,
- 5g masła klarowanego,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz