stycznia 04, 2025

Burrata z chrupiącą grzanką

Burrata to ser z mleka krowiego lub bawolego wywodzący się z Murgii na południu Włoch. Pierwsze przekazy o jego produkcji sięgają ok. 1900 roku. Na popularności zyskał w latach 50. ubiegłego wieku, gdy niektóre miejscowe fabryki serów zaczęły go produkować, widząc w tym sposób na wykorzystanie odpadów lub pozostałości z produkcji mozzarelli.

Czym zatem jest burrata? To ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany. Świeży skrzep mozzarelli zanurzany jest w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie, ugniatany i ciągnięty w celu uzyskania elastycznych sznurków, a następnie formowany w kształt torebki, którą wypełnia się resztkami mozzarelli, a przed zamknięciem dopełnia świeżą śmietaną.

Burrata świetnie sprawdza się u mnie na śniadanie z dodatkiem warzyw i chrupiącej grzanki.


Burrata z chrupiącą grzanką - przepis

Do przygotowania będą Ci potrzebne:

  • 1 burrata,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 szalotki,
  • garść roszponki,
  • kiełki rzodkiewki,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • kromka chleba razowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Osącz burratę z zalewy.
2. Roszponkę opłucz na sicie i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym.
3. Pomidorki przekrój na pół, a szalotkę w plasterki.
4. Patelnię posmaruj oliwą i obsmaż kromkę chleba.
5. Na talerzu rozłóż roszponkę, na środku ułóż burratę, obok niej pomidorki i szalotkę.
6. Całość oprósz solą, pieprzem i skrop octem balsamicznym.
7. Na wierzchu ułóż kiełki rzodkiewki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger