Burrata to ser z mleka krowiego lub bawolego wywodzący się z Murgii na południu Włoch. Pierwsze przekazy o jego produkcji sięgają ok. 1900 roku. Na popularności zyskał w latach 50. ubiegłego wieku, gdy niektóre miejscowe fabryki serów zaczęły go produkować, widząc w tym sposób na wykorzystanie odpadów lub pozostałości z produkcji mozzarelli.
Czym zatem jest burrata? To ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany. Świeży skrzep mozzarelli zanurzany jest w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie, ugniatany i ciągnięty w celu uzyskania elastycznych sznurków, a następnie formowany w kształt torebki, którą wypełnia się resztkami mozzarelli, a przed zamknięciem dopełnia świeżą śmietaną.
Burrata świetnie sprawdza się u mnie na śniadanie z dodatkiem warzyw i chrupiącej grzanki.
Burrata z chrupiącą grzanką - przepis
Do przygotowania będą Ci potrzebne:
- 1 burrata,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1/2 szalotki,
- garść roszponki,
- kiełki rzodkiewki,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- kromka chleba razowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz