stycznia 29, 2025

Naleśniki pełnoziarniste z farszem z twarogu i warzyw

Naleśniki to od dziecka było jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko uwielbiałam je na słodko, z twarożkiem lub moim ukochanym dżemem truskawkowym mojej mamy 💚

Z czasem jednak przekonałam się także do naleśników w wersji wytrawnej - a trzymając się tego co znam i lubię przygotowałam naleśniki z twarogiem, ale zamiast cukru czy miodu dodałam warzywa.



Naleśniki pełnoziarniste z farszem z twarogu i warzyw - przepis na 4 porcje

Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne:
  • 350ml mleka,
  • ok. 100ml wody gazowanej,
  • 220g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki papryki,
  • szczypta soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
  • 500g mielonego twarogu,
  • główka czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki orzechów włoskich,
  • 3-4 pomidory,
  • pęczek rzodkiewek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Zacznij od upieczenia czosnku - główkę przekrój w poprzek ząbków na pół, posmaruj miejsce przecięcia olejem i zawiń w pergamin, a następnie w folię aluminiową, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 30 minut. Po tym czasie wyjmij zawiniątko z piekarnika, rozwiń i zostaw do ostygnięcia. Czosnek stanie się miękki i delikatny w smaku.
2. Wymieszaj mleko, wodę, mąkę i jajka, dopraw 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i zmiksuj wszystko, aby powstało jednolite ciasto.
3. Do ciasta dodaj łyżkę oleju.
4. Resztą oleju posmaruj patelnię i usmaż na niej naleśniki.
5. Czosnek wyjmij z folii i wyciśnij ząbki do miski, dodaj twaróg, posiekane orzechy, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszaj.
6. Pomidory i rzodkiewki pokrój w plastry.
7. Naleśniki posmaruj twarożkiem, dodaj warzywa i zawiń. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger