Naleśniki to od dziecka było jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko uwielbiałam je na słodko, z twarożkiem lub moim ukochanym dżemem truskawkowym mojej mamy 💚
Z czasem jednak przekonałam się także do naleśników w wersji wytrawnej - a trzymając się tego co znam i lubię przygotowałam naleśniki z twarogiem, ale zamiast cukru czy miodu dodałam warzywa.
Naleśniki pełnoziarniste z farszem z twarogu i warzyw - przepis na 4 porcje
Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne:
- 350ml mleka,
- ok. 100ml wody gazowanej,
- 220g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- szczypta soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- 500g mielonego twarogu,
- główka czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 3-4 pomidory,
- pęczek rzodkiewek,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
1. Zacznij od upieczenia czosnku - główkę przekrój w poprzek ząbków na pół, posmaruj miejsce przecięcia olejem i zawiń w pergamin, a następnie w folię aluminiową, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 30 minut. Po tym czasie wyjmij zawiniątko z piekarnika, rozwiń i zostaw do ostygnięcia. Czosnek stanie się miękki i delikatny w smaku.
2. Wymieszaj mleko, wodę, mąkę i jajka, dopraw 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i zmiksuj wszystko, aby powstało jednolite ciasto.
3. Do ciasta dodaj łyżkę oleju.
4. Resztą oleju posmaruj patelnię i usmaż na niej naleśniki.
5. Czosnek wyjmij z folii i wyciśnij ząbki do miski, dodaj twaróg, posiekane orzechy, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszaj.
6. Pomidory i rzodkiewki pokrój w plastry.
7. Naleśniki posmaruj twarożkiem, dodaj warzywa i zawiń. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz