Curry to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej, znana już na całym świecie. Odmian curry jest bez liku - ostre, łagodne, wegetariańskie lub z mięsem czy rybą.
Ja dziś postawiłam na curry z dużą ilością białka, dodałam więc ciecierzycę, tofu i filet z kurczaka.
Curry z ciecierzycy z tofu i kurczakiem - przepis
Do przygotowania curry będą Ci potrzebne:
- 600g filetów z piersi kurczaka,
- 240g ciecierzycy konserwowej,
- 150g tofu,
- 100g cebuli,
- ząbek czosnku,
- 250g cukinii,
- łyżka żółtej pasty curry,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 400ml mleczka kokosowego,
- 150g liści szpinaku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 papryczki chili,
- sól i pieprz do smaku,
- zielona kolendra.
1. Kurczaka i tofu pokrój w kostkę, a cukinię w półplastry.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Cebulę i czosnek zeszklij na dużej patelni na oleju.
4. Dodaj na patelnię część mleczka kokosowego i pastę curry, mieszaj aż się rozpuści.
5. Dorzuć kurczaka, tofu i cukinię, duś przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
6. Dopraw słodką papryką, kurkumą i pieprzem.
7. Odcedź ciecierzycę i dodaj na patelnię, zalej całość resztą mleczka kokosowego, zamieszaj, zmniejsz moc palnika i gotuj ok. 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
8. Posiekaj liście szpinaku i papryczkę chili, dodaj do curry.
9. Skrop sokiem z cytryny, gotuj jeszcze 1-2 minuty.
10. Dopraw solą do smaku i posyp posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz