Barszcz czerwony z uszkami to u mnie w domu pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Najlepszy barszcz to taki zrobiony samemu w domu, wiadomo. Czasem jednak, w gąszczu przygotowań (zwłaszcza przedświątecznych) nie jesteśmy w stanie zrobić wszystkiego sami.
W takich momentach ratuję się jakimś dobrym gotowcem, np. barszczem czerwonym Krakusa.
Choć barszcz sam w sobie jest smaczny, ja lubię go nieco podkręcić przyprawami, żeby nabrał bardziej świątecznego charakteru - świetnie sprawdzi się np. cynamon.
Szybki barszcz czerwony - przepis
Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:
- litr barszczu czerwonego Krakusa,
- 1 centymetr imbiru,
- ząbek czosnku,
- laska cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny.
1. Barszcz przelej do garnka, dodaj cynamon, posiekany czosnek i starty imbir.
2. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania barszczu.
3. Zdejmij garnek z ognia, łyżką cedzakową usuń cynamon, dopraw sokiem z cytryny.
Barszcz możecie podawać czysty lub z uszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz