Kompot z suszonych owoców wielu kojarzy się z Bożym Narodzeniem i jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy. Jego historia sięga dawnych czasów, kiedy suszone owoce były bardzo ważnym składnikiem zimowej diety, dostarczając cenne witaminy i składniki minerały.
Bazą do przygotowania kompotu są suszone jabłka, gruszki i śliwki. Reszta to już kwestia smaku - u mnie w domu dodawało się zawsze żurawinę i doprawiało goździkami, cynamonem oraz anyżem.
Kompot wigilijny - przepis
Do przygotowania kompotu będą Ci potrzebne:
- 200g suszonych jabłek,
- 100g suszonych gruszek,
- 100g suszonych śliwek,
- 50g suszonej żurawiny,
- 5 goździków,
- laska cynamonu,
- gwiazdka anyżu,
- 2,5 litra wody,
- cukier lub słodzik - opcjonalnie.
1. Przepłucz owoce pod bieżącą wodą, przełóż je do garnka, zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
2. Po tym czasie dodaj przyprawy, przykryj pokrywką i zagotuj.
3. Od zagotowania kompotu zmniejsz moc palnika, aby napój tylko lekko "pyrkał" i gotuj go 25-30 minut.
4. Jeśli wolisz słodszą wersję możesz na koniec dodać cukier lub słodzik do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz