grudnia 21, 2024

Kompot wigilijny

Kompot z suszonych owoców wielu kojarzy się z Bożym Narodzeniem i jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy. Jego historia sięga dawnych czasów, kiedy suszone owoce były bardzo ważnym składnikiem zimowej diety, dostarczając cenne witaminy i składniki minerały.

Bazą do przygotowania kompotu są suszone jabłka, gruszki i śliwki. Reszta to już kwestia smaku - u mnie w domu dodawało się zawsze żurawinę i doprawiało goździkami, cynamonem oraz anyżem.



Kompot wigilijny - przepis

Do przygotowania kompotu będą Ci potrzebne:
  • 200g suszonych jabłek,
  • 100g suszonych gruszek,
  • 100g suszonych śliwek,
  • 50g suszonej żurawiny,
  • 5 goździków,
  • laska cynamonu,
  • gwiazdka anyżu,
  • 2,5 litra wody,
  • cukier lub słodzik - opcjonalnie.

1. Przepłucz owoce pod bieżącą wodą, przełóż je do garnka, zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
2. Po tym czasie dodaj przyprawy, przykryj pokrywką i zagotuj.
3. Od zagotowania kompotu zmniejsz moc palnika, aby napój tylko lekko "pyrkał" i gotuj go 25-30 minut.
4. Jeśli wolisz słodszą wersję możesz na koniec dodać cukier lub słodzik do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger