grudnia 23, 2024

Choinka z ciasta francuskiego na słodko lub wytrawnie

Święta coraz bliżej, czasu na przygotowania coraz mniej, a jeszcze przecież tyle do zrobienia...

Przygotowując coś słodkiego na ostatnią chwilę warto sięgnąć po ciasto francuskie - wystarczy przygotować szybki farsz, wsadzić do piekarnika i gotowe. A my w tym czasie możemy zająć się czym innym, a przecież zwłaszcza przed świętami zawsze jest coś roboty.


Choinka z ciasta francuskiego - przepis

Do przygotowania wersji na słodko będą Ci potrzebne:
  • 2 ciasta francuskie,
  • 200g mielonego maku,
  • mleko 2% do zalania maku,
  • 30g miodu,
  • 50g erytrolu,
  • 100g ulubionych bakalii, np. żurawina, rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • jajko do posmarowania.

1. Mak wsyp do garnka, zalej ciepłym mlekiem kilka centymetrów nad poziom mleku i zagotuj.
2. Gotuj przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł do dna, aż mak wchłonie płyn.
3. Na patelni roztop masło z miodem i erytrolem, dodaj bakalie (orzechy posiekaj) i podgrzewaj chwilę mieszając, po czym przełóż do maku, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.




Do przygotowania wersji na wytrawnie będą Ci potrzebne:
  • 2 ciasta francuskie,
  • opakowanie mrożonego szpinaku (400g),
  • 300g sera feta,
  • 100g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajko do posmarowania.

1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, pod koniec dodaj czosnek, przesmaż i przełóż na talerz.
3. Na tą samą patelnię wrzuć szpinak i podgrzewaj do odparowania wody, po czym zostaw do ostudzenia.
4. Do miski przełóż fetę, rozkrusz ją widelcem, dodaj szpinak i cebulę z czosnkiem, dopraw pieprzem, ewentualnie odrobiną soli (pamiętaj, że jest sama w sobie słona, ja nie dosalałam).



Przygotowanie choinki:

1. Ciasta francuskie rozwiń, pozostaw na papierze.
2. Na pierwszą warstwę nałóż farsz, przykryj drugą i odklej górną warstwę papieru.
3. Radełkiem lub nożem wytnij trójkątny kontur choinki.
4. Następnie potnij ciasto w poprzeczne paski tak, aby w środku został "pieniek".
5. Każdy pasek-gałązkę skręć w spiralkę.
6. Pozostałe ciasto pokrój w kwadraciki różnej wielkości - w ten sposób powstaną prezenty pod choinkę.
7. Choinkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier, na którym leżało ciasto znalazł się na górze, wtedy go zdejmij.
8. Obok na blaszce ułóż wycięte wcześniej prezenty.
9. Wszystkie elementy posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger