Są takie składniki, których z założenia ze sobą nie łączymy, choćby ogórki kiszone i słodka czekolada. Są też jednak takie, które choć na pierwszy rzut oka absolutnie do siebie nie pasują, a jednak jeśli odważymy się na trochę eksperymentów w kuchni efekt może nas zaskoczyć.
Tak jak np. mnie zaskoczyło połączenie pieczarek i winogron w sałatce, a jednak się sprawdziło 😄
Sałatka z pieczarek i winogron - przepis
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 300g jasnych winogron,
- 300g pieczarek,
- sałata masłowa,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki oleju jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki.
2. Pieczarki pokrój w plastry.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż pieczarki, dopraw solą i pieprzem, zdejmij je z patelni i ostudź.
4. Porozrywaj liście sałaty.
5. Szalotki pokrój w plastry.
6. Na talerzach rozłóż kawałki sałaty, dodaj pieczarki i winogrona oraz szalotki, oprósz solą i pieprzem, a na koniec skrop octem jabłkowym i oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz