Tosty to idealne śniadanie w zimne poranki lub doskonała kolacja w chłodne wieczory. W zasadzie każda pora jest dobra na pyszne tosty 😄
Dlatego dziś proponuję tosty z warzywami na bogato - z bakłażanem, pomidorem i dodatkiem mozzarelli.
Tosty z bakłażanem, pomidorem i mozzarellą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania tostów będą Ci potrzebne:
- 1-2 bakłażany (w zależności od wielkości),
- 1-2 pomidory,
- 250g mozzarelli (2 kulki),
- szalotka,
- 8 kromek razowego pieczywa,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka gałązek zielonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
1. Bakłażany umyj, pokrój w grube plastry, każdy z nich posól i odłóż na chwilę - dzięki temu pozbędziesz się potencjalnego gorzkiego posmaku, który występuje w niektórych odmianach, niedojrzałych i starych warzywach.
2. Po ok. 30 minutach opłucz bakłażany, osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj pędzelkiem oliwą z obu stron i opiekaj na grillu lub patelni z obu stron.
3. Razem z bakłażanem opiecz też pieczywo.
4. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry, a szalotkę w półplastry.
5. Na podpieczonych kromkach ułóż po plastrze mozzarelli, bakłażana i pomidora, na wierzch połóż kawałki szalotki i listki bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz