Tort owocowy to idealne ciasto na niemal dowolną okazję. Nie jest to najprostsze ani najszybsze do zrobienia ciasto, ale warto poświęcić czasem trochę czasu. Może np. dzisiaj? W sobotę zazwyczaj mamy trochę wolnego czasu, a jutro akurat jest Dzień Babci. Idealna okazja, prawda?
Tort z owocami egzotycznymi - przepis na 6 porcji
Do przygotowania tortu będą Ci potrzebne:
- biszkopt owsiany,
- 300ml mleka,
- 70g ksylitolu,
- budyń waniliowy bez cukru,
- 130g masła,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- kiwi,
- 1/4 ananasa,
- pitaja,
- 3 łyżki dżemu bez cukru.
1. Upiecz biszkopt owsiany (foremka o średnicy 19cm).
2. Odlej pół szklanki mleka i rozpuść w nim budyń.
3. Resztę mleka wlej do garnka z ksylitolem, zagotuj, dodaj odlane wcześniej mleko i ugotuj budyń.
4. Zdejmij garnek z ognia, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Aby na wierzchu nie powstała "skorupka" przykryj garnek folią spożywczą tak, aby przylegała ona do powierzchni budyniu.
5. Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem.
6. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
7. Dolny blat posmaruj dżemem, kolejny blat i wierzch tortu kremem budyniowym.
8. Resztą kremu posmaruj boki tortu oraz obsyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
9. Na wierzch tortu wyłóż pokrojone w cząstki owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz